Vesti
Politika
Jadrnaka Joksimović: Moj poznanik Kovač se nešto zbunio
15.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Jadrnaka Joksimović: Moj poznanik Kovač se nešto zbunio
Najave iz Hrvatske o mogućem blokiranju našeg evropskog puta me ne iznenađuju, ali i još važnije ne frustriraju me, jer znam koliko je Srbija ozbiljna u reformskoj politici na evropskom putu i odgovorna u međunarodnim komplikovanim odnosima - kaže ministarka za EU Jadranka Joksimović za Novosti od srede, a povodom poslednjih "pretnji" koje stižu iz Hrvatske.
Ona podseća da se odluke u EU donose konsenzusom, usaglašavanjem stavova svih članica i da se dešavalo, ne samo nama, da neke države zbog bilateralnih pitanja blokiraju pregovore kandidata.
- To je loša praksa koja je izgubila kredibilitet. Promena načina odlučivanja bi svakako morala da bude u sklopu šire reformske agende EU i institucionalne reforme o kojoj neki u EU već govore - kaže ona.
Povodom tvrdnji bivšeg šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača da će Srbija pitanje odštete logorašima morati da reši u okviru pregovora o članstvu, ministarka Joksimović kaže da takav uslov ne postoji.
- Nešto se moj poznanik Kovač zbunio. Baš me čudi da se takva pitanja otvaraju, imajući u vidu, da je Hrvatska ušla u EU, a da imovinska prava i pitanje penzija nisu rešeni i to onima koji su na sve to, proterani iz svojih domova- kaže Joksimović.