Vesti
Svet
Papa: Neće više biti prikrivanja SEKSUALNIH PRESTUPA
20.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Papa: Neće više biti prikrivanja SEKSUALNIH PRESTUPA
Papa Franjo obećao je u pismu svim katolicima da više neće biti prikrivanja seksualnih prestupa unutar Katoličke crkve i da će učiniti sve da se takve pojave spreče.
- Shvatili smo da ove rane nikada ne zarastaju i da je potrebno da snažno osudimo ove zločine i zajedničkim snagama iskorenimo ovu kulturu smrti - napisao je poglavar Katoličke crkve.
On je u pismu odgovorio na nedavni izveštaj velike porote u američkoj državi Pensilvaniji i rekao da se taj dokument većim delom odnosi na "stvari iz prošlosti", ali da je jasno da su zlostavljanja "dugo ignorisana, prećutkivana ili prikrivana".
Neimenovani zvaničnik Vatikana rekao je da je ovo prvi put da je jedan papa pisao o seksualnim zlostavljanjima svim katolicima u svetu, kojih ima oko 1,2 milijarde. U prošlosti su pisma bila upućivana biskupima ili vernicima u pojedinačnim zemljama.
Velika porota Pensilvanije je prošle sedmice objavila rezultate do sada najveće istrage o seksualnom zlostavljanju unutar Katoličke crkve u SAD i utvrdila da je u ovoj saveznoj državi seksualno zlostavljanje maloletnika počinio 301 sveštenik u poslednjih 70 godina.
Papino pismo objavljeno je u vreme kada se Katolička crkva suočava sa skandalima u vezi sa seksualnim zlostavljanjem u brojnim zemljama, uključujući SAD, Čile i Australiju. Papa će za nekoliko dana posetiti Irsku, koja se još oporavlja od posledica ovakve krize.