Vesti
Svet
Bura oko njenog venčanja se ne stišava, njen ples sa Putinom se prepričava, a ona je za medeni mesec izabrala NAŠ KOMŠILUK
23.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Bura oko njenog venčanja se ne stišava, njen ples sa Putinom se prepričava, a ona je za medeni mesec izabrala NAŠ KOMŠILUK
Austrijska ministarka integracija i spoljnih poslova Karin Knajsel (53), prilično ležerno učinila je ono što je donedavno bilo nezamislivo – članica vlade jedne države EU pozvala je ruskog predsednika Vladimira Putina na svoje venčanje. To za sada nije uradio ni Putinov dobar prijatelj Gerhard Šreder koji se ponovo ženi u oktobru. Austrijska ministarka sada uživa u našem komšiluku, dok se bura zbog zvanica na njenoj svadbi ne smiruje.
Putin je došao u Štajersku prošle subote, održao govor na dobrom nemačkom jeziku, zaplesao sa mladom, ona mu se – kao deo koreografije – naklonila, a potom je otišao, ostavljajući ministarku na meti kritika iz inostranstva, prvenstveno Ukrajine i baltičkih država, ali i domaće opozicije. Ipak, teško da ona mari za to - trenutno se sa suprugom Volfgangom Meilingerom (54) nalazi u Hrvatskoj gde uživa na medenom mesecu.
To je već drugi medeni mesec austrijskih ministara ovog leta na Jadranu – pre Karin Knajsel, u Hrvatskoj je uživao i ministar obrane Mario Kunasek, još jedna zvanica sa venčanja.
Kontroverzni stavovi
Ako je nešto sigurno, onda je to da se Karin Knajsel ne boji kontroverza, piše "Večernji list".
Deo detinjstva provela je u Amanu, glavnom gradu Jordana, studirala je pravo i orijentalistiku u Beču te međunarodne odnose u Izraelu i Jordanu. Karijeru je započela u kancelariji ministra spoljnih poslova Alojza Moka, služila u gradskom veću Seibersdorfa kao nezavisna na listi Narodne stranke (ÖVP), radila kao naučnica i novinarka, a njeni stavovi izazivali su burne reakcije.
Šefa Evropske komsije Žan Klod Junkera nazvala je "arogantni Cezar iz Brisela". U knjizi "Moj Bliski istok” okarakterisala je cionizam kao ideologiju krvi i tla, baziranu na nemačkom nacionalizmu. Nemire u arapskom svetu i migrantski talas podvela je pod biologiju, rekavši da je u pozadini frustracija muškaraca punih testosterona.
Ti stavovi izazvali su zanimanje slobodnjaka (FPO), koji su je i predložili u Kurcovu vladu. S druge strane, privatni život joj i jeste ležeran. Ima farmu nedaleko od Beča na kojoj udomljuje životinje – ima dva konja, ponija, zečeve, mačke, kokoške...Jako je vezana za svoja dva boksera, kao i Putin za svoje pse.
Poslovni život supruga
U dugoj je vezi sa Volfgangom Meilingerom, još otkako su se pre 10 godina slučajno upoznali u bečkoj podzemnoj železnici. Meilinger takođe ima vezu sa Putinom – obojici je strast džudo. Čime se sada tačno bavi, ne zna se. Na pitanja novinara o trenutnim projektima kratko je odgovorio: "Nešto u inostranstvu".
Karijera mu nije uvek tekla glatko. Radio je u PSK, poštanskoj banci, a potom prešao u druge finansijske institucije. Početkom 2000-ih angažovao ga je nemački fond-menadžer Jens Ehrhardt. Meiliner je preuzeo njegove aktivnosti u Austriji sa svojom kompanijom "Fundpromotor". Bilo je to zlatno doba finansijskih usluga, a firma je godišnje zarađivala više od šest miliona evra, sve dok nije nastupila kriza.
Istovremeno, agencija za finansijski nadzor oduzela joj je koncesiju. Meiliner je krivicu svalio na grešku advokata te dodao da je ionako hteo da ugasi firmu. Od tada mu poslovna karijera išla i uzbrdo i nizbrdo. Osnivao je niz firmi koje su bile aktivne kraće vreme. U Gradišću je pokrenuo kompaniju "Ronovis" koja je trebalo da se bavi biogasom, u kojoj je bila angažovana i Karin Knajsel, koju je tada predstavio kao poznatu analitičarku energetskog sektora, ali i ona je bila kratkog veka.