Vesti
Svet
Krivična prijava protiv opštine Budva zbog spomenika srpskom kralju Petru, "OKUPATORU CRNE GORE"?!
31.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Krivična prijava protiv opštine Budva zbog spomenika srpskom kralju Petru, "OKUPATORU CRNE GORE"?!
Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv Opštine Budva zbog namere da obnovi spomen-obeležje srpskom kralju Petru Karađorđeviću u tom gradu i obnovi, kako navode, spomen-obeležja srpskoj okupacionoj vojsci, jer je to, kažu, u suprotnosti sa Zakonom o spomen-obeležjima, a u vezi sa krivičnim delom izazivanja nacionalne mržnje, preneo je portal RTCG.
Crnogorski pokret, kako navode, zahteva od partija koje čine koalicionu vlast u Budvi, a koje sebe smatraju procrnogorskim i idependističkim "da onemoguće ovakvo suberzivno i neprijateljsko ponašanje prema Crnoj Gori i Crnogorcima lokalne vlasti u Budvi". Ukoliko to ne učine, poručuju, biće smatrani delom antidržavnih i anticrnogorskih snaga u Crnoj Gori.
Crnogorski pokret takođe traži od nadležnih organa da se pokrene postupak vraćanja imena Petrovcu, koje je se pre 2. februara 1919. godine zvalo Kastel Lastva. O stvarnom raspoloženju građana Kastel Lastve da njihov grad ponese ime okupatora Crne Gore, Petra Karađorđevića, najbolje govori što su u tadašnjem Petrovcu ubedljivu pobedu na izborima 1920. godine odneli komunisti, tako da je Petrovac bio prva komunistička opština opština na jadranskoj, jugoslovenskoj obali.
- Da ne zaboravimo da je taj isti kralj Petar zabranio federalistima da učestvuju na izborima, a da su srpski rojalisti ubedljivo poraženi. Toliko o volji građana Kastel Lastve da im se promeni ime u ime koje nažalost nosi do današnjih dana. Svim gradovima u Crnoj Gori su vraćena njihova stara imena osim Petrovcu. Zaista moramo da se pitamo zašto je to tako, ako znamo da se radi o čoveku koji zaslužuje pre svih ostalih da mu se ime zauvek izbriše iz bilo kojeg toponima u Crnoj Gori - poručili su iz te stranke.
Opštinska vlast u Budvi raspisala je konkurs za sanaciju spomen-obeležja srpskom i jugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću koji se nalazi kod fontane, van gradskih bedema.
- Sanacioni radovi obuhvataju čišćenje i konzervaciju spomen-obilježja, uređenje okolnoga prostora i postavljanje informativne table. Vrednost radova je 5.000 evra. Ista vlast je pre nekoga vremena očistila i sanirala spomen-obieležje ulasku srpskih okupacionih trupa u Budvu 1918. godine, koje se nalazi iznad Veljih vrata Staroga grada, koja je postavljena 1931. godine. Na njoj piše: 'Na uspomenu dolaska hrabre pobedonosne srpske vojske koja posle junačkih pobeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine. postavlja opština Budva - podsećaju iz Crnogorskog pokreta.
Oni se pozivaju na član Zakona o spomen-obeležjima u kojem, kako navode, stoji da je "zabranjeno podizati spomen-obeležja za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, a stavom 7 i licu koje je u istoriji Crne Gore imalo negativnu ulogu.
- Cela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra, i srpska vojska su simboli propasti i uništenja Crne Gore, i na njih se odnose ova dva stava člana 10 pomenutoga Zakona. Ta dinastija, silom srpske vojske i njenoga oružja, 1918. godine uklonila je crnogorsku dinastiju Petrović-Njegoš sa državnoga trona, ukinula crnogorsku državu i Crnogorsku crkvu i uzrokovala propast zemlje. Posledice su zastrašujuće i izazivaju kontroverze, sporove i sukobe do današnjih dana, destabilizuju političke prilike na način koji sprečava državu da se uredi u političkom, ekonomskom, privrednom i svakom drugom pogledu - navode iz Crnogorskog pokreta.
Kao najteže posledice nabrajaj građanski rat koji je trajao od 1919. do 1928. godine s velikim žrtvama i mnogo popaljenih domova, opšte zaostajanje zemlje u obrazovnom, kulturnom i privrednom smislu, bespoštedna pljačka svih crnogorskih resursa i jezička, kulturna i politička asimilacija stanovništva.
Zatim, dodaju, da veličanje okupacije, okupacione vojske i lica koja ih oličavaju, u ovome slučaju srpske vojske i kralja Petra Karađorđevića, nije samo uvreda za Crnogorce kao slobodarski narod, nego indirektni javni poziv na nasilje i mržnju prema njima.
Zbog svega toga, navode iz Crnogorskog pokreta, Tužilaštvu su predložili da pokrene postupak protiv opštine Budva zbog podsticanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, provokacije upućene pripadnicima crnogorske nacije i obnavljanja spomen-obeležja koje, smatraju, slavi okupaciju, okupacionu vojsku i kralja Petra koji ih oličava.
Predložili su i pokretanje postupka za uklanjanje spomen-ploče iznad ulaznih vrata od Grada ispomen-obelježja kralju Petru Karađorđeviću, a Opštini Budva odredi kaznu koja odgovara težini dela. Smatraju da se mora imati u vidu da je protiv nje već jednom iniciran krivični postupak zbog slavljenja Podgoričke skupštine i datuma njenoga održavanja, koji je u vezi s propašću Crne Gore.