Vesti
Svet
FRANCUSKA MORNARICA SPREMNA DA INTERVENIŠE: Kamenice i dimne bombe radile u sukobu frnacuskih i britanskih ribara! Borba za lov na školjke otišla predaleko!
04.09.2018. 20:00
Izvor: Kurir
FRANCUSKA MORNARICA SPREMNA DA INTERVENIŠE: Kamenice i dimne bombe radile u sukobu frnacuskih i britanskih ribara! Borba za lov na školjke otišla predaleko!
Ministar poljoprivrede Francuske Stefan Traver izjavio je danas da je francuska mornarica spremna da interveniše kako bi sprečila sukobe između francuskih i britanskih ribara oko lova na školjke nedaleko od francuske obale.
Traver je izrazio nadu da će britanski i francuski ribari postići sporazum na sutrošnjem sastanku, preneo je AP. Traver je rekao da se "ne može ovako nastaviti niti imati sukobe poput ovih".
Francuski i britanski ribari sukobili su se zbog školjki prošle nedelje, a tom prilikom Francuzi su britanske kolege vređali, bacali kamenice i dimne bombe na njih, preneo je BBC.
Sukob se dogodio 12 nautičkih milja od obale Normandije, blizu zaliva Sene.
BBC navodi da se incident dogodio kada je oko 40 francuskih brodova tokom noći protestovalo zbog takozvane "britanske pljačke".
"Francuzi su pokušali da kontaktiraju Britance kako bi ih ubedili da prestanu s ribarenjem, ali su se sukobili. Bacane su i kamenice, ali niko nije povređen", izjavio je šef Službe za ribolov Normandije Dimitri Rogof. Neki brodovi su oštećeni u sukobu.
"Za Britance to je otvoreni bar - oni ribare kada hoće, gde hoće i koliko hoće", rekao je Rogof.
Kako se navodi, britanski brodovi su imali dozvolu za ribarenje u toj oblasti bogatoj školjkama, međutim njihovo prisustvo je razbesnelo Francuze koji su ih optužili za "besramnu eksploataciju zaliha školjki".
Zbog incidenta, britanski ribari su zatražili zaštitu vlade, dok se Francuzi žale na gubitak "primarnog resursa". Sukob između Francuza i Britanaca oko školjki postoji već 15 godina, a poslednjih pet godina na snazi je bio sporazum po kome veći britanski brodovi nisu zalazili u tu oblast u zamenu za više "ribarskih prava".
Po tom dogovoru, britanski brodovi mogu da skupljaju školjke tokom godine, međutim, po francuskom zakonu sezona ribolova na školjke je ograničena na period od 1. oktobra do 15. maja.