Vesti
Svet
Dečak (2) umirao je pet dana
07.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
Dečak (2) umirao je pet dana
Dečak (2) umirao je pet dana u sopstvenom domu, a kada su lekari utvrdili šta mu je očuh uradio NASTAO JE MUK
Dečak koji je umro na rukama svog očuha, doživeo je sporu i bolnu smrt, a otkriveno je da je mogao da preživi fatalne povrede pet dana pre nego što je preminuo.

U četvrtak je očuh Mejsona Lija, Vilijam Endru O'Salivan, osuđen na devet godina zatvora zbog njegovog učešća u dečakovoj smrti u junu 2016. godine.

O'Saliven se izjasnio krivim po četiri različite tačke optužnice pred Vrhovnim sudom u Kvinslendu, uključujući i ubistvo i nasilje nad detetom ispod 16 godina.

Mejsonove obimne povrede i bolest datiraju mesecima unazad pre nego što je njegovo beživotno telo pronađeno u kući u kojoj je živeo sa očuhom, koji nije potražio medicinsku pomoć za dečaka, uprkos očitim znacima upozorenja. Njegova advokatica, Rut O'Gorman, izjavila je je njen klijent priznao da je nanosio udarac ili udarce, koji su eventualno mogli da prouzrokuju Mejsonovu smrt tri ili pet dana kasnije.

Mejson je bio žrtva dugotrajnog i ozbiljnog zanemarivanja i zlostavljanja tokom svog kratkog života, gde je vrhovni sudija Ketrin Holms opisala njegovo stanje u vreme smrti kao "bedno i bolno".

- Nije se prema njemu odnosio ni sa malo nežnosti i topline. Još gore, nije učinio ništa da mu pomogne, iako bi mu to predstavljalo očiti problem - navela je ona.

Mejson je bio star tek 21 mesec kada je Hitna pomoć pronašla njegovo beživotno telo u kući O'Salivena u Kabulturu, nedaleko od Brisbejna u junu 2016. godine. Autopsija je otkrila da je imao mnogostruke povrede u vreme smrti, uključujući slomljenu nogu, sedalne kosti i napuklo tanko crevo čega je sporo otrovan, propuštanjem izmeta u njegov abdomen. Kao dodatak povredama, u krvi su mu pronađeni tragovi metamfetamina.Sudija Holms izjavila je da je O'Saliven sam priznao da je najverovatnije bio pod dejstvom droge.

Utvrđeno je da je dete patilo od prekida tankog creva, za koji se veruje da je izazvan traumom usled delovanja tupe sile. Tri meseca pre smrti Mejson je bio tri nedelje u bolnici, preneo je sud. Došao je zbog preloma noge, ali su doktori ubrzo ustanovili da ima hroničan i obiman osip po genitalijama, uključujući i duboke gnojne čireve.

Mejson nije bio u stanju da jede i pije bez povraćanja u poslednjim časovima i kada su bolničari stigli, najmanje pola sata posle smrti, bio je prekriven modricama i povraćkom, navodi se u saopštenju.

O'Salivan je osuđen na devet godina zatvora bez prava na otpust u trajanju od četiri godine, što znači da će biti kvalifikovan za otpust tek 2022. godine.