Vesti
Svet
Mej: Napuštamo EU i ako ne bude sporazuma
20.09.2018. 20:00
Izvor: Politika
Mej: Napuštamo EU i ako ne bude sporazuma
Sve je veća zabrinutost da dogovor o razlazu neće biti postignut na vreme kako bi se obezbedio lak i miran izlazak Britanije iz Unije
SALCBURG - Britanija se priprema da napusti Evropsku uniju i u slučaju da sporazum o uslovima njenog odlaska ne bude postignut, odnosno ako joj se predlog ne učni prihvatljivim, izjavila je danas britanska premijerka Tereza Mej.
Ona je rekla da će se jedino složiti sa „zaštitnim” predlogom za irsku granicu ukoliko se on odnosi na celu Veliku Britaniju, javlja Rojters.
„Ukoliko nema dogovora o uslovima prihvatljivim Velikoj Britaniji, onda se spremamo da sporazuma neće ni biti”, rekla je Mej na konferenciji za novinare u Salcburgu nakon sastanka sa liderima Evropske unije.

Dodala je, međutim, da veruje da može biti postignut dobar sporazum.

„Verujem da postoji velika želja da se sedne i obezbedi da postignemo sporazum”, navela je ona.

Ranije danas je saopšetno da Velika Britanija i njeni partneri iz Evropske unije ni danas, drugi dan neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, nisu uspeli da postignu napredak u pregovorima o Bregzitu, uglavnom zbog neprevaziđenih razlika oko toga kako na najbolji način izbeći uspostavljanje čvrste granice u Irskoj.

Prethodno je objavljeno da su pojedini evropski zvaničnici rekli da je prvi dan neformalnog samita lidera EU u Salcburgu završen bez napretka kad je reč o izgledima za dogovor Britanije i Unije o Bregzitu.

U međuvremenu, lideri Evropske unije odlučili su da će održati još jedan samit o Bregzitu 17. i 18 novembra, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Prema navodima evropskih zvaničnika, još treba da se postigne dogovor u vezi sa nekim detaljima oko vremena organizovanja dodatnog samita, na kojem se Unija i Britanija nadaju da će postići dogovor o Bregzitu.

Kako je izlazak Britanije iz EU, zakazan za 29. mart 2019. godine, na pomolu, sve je veća zabrinutost da dogovor o odnosu nakon Bregzita neće biti postignut na vreme da se obezbedi lak i miran izlazak Britanije iz Unije, objašnjava AP.

„Vreme ističe”, upozorio je irski premijer Leo Varadkar.

Govoreći za radio program Bi-Bi-Sija, dva neimenovana lidera EU rekla su da se nadaju da će Britanija održati još jedan referendum o Bregzitu na kojem bi građani doneli drugačiju odluku nego 2016. godine.

Svi lideri, uključujući britansku premijerku Terezu Mej, očajnički žele da reše najveći britansku zagonetku - kako da roba nastavi da se slobodno kreće između Velike Britanije, zajedno sa Severnom Irskom, i Republike Irske, članice EU.

Bilo kakav dogovor o Bregzitu bi podrazumevao sporazum o povlačenju Britanije iz Unije i tranzicioni period kako bi se olakšao izlazak te zemlje iz bloka.

Britanska premijerka Tereza Mej je sinoć direktno pozvala lidere EU da odustanu od „neprihvatljivih” zahteva u pogledu istupanja njene zemlje iz tog bloka, a koji bi, kako je navela, mogli da dovedu do raspada Britanije.

Ona je pozvala Uniju da odgovori adekvatno na njen „ozbiljan i sprovodiv” plan.

Lideri EU su je učtivo saslušali, ali su posle toga izjavili da je ćorsokak u vezi sa irskom granicom i dalje tu - mada su neke evropske diplomate uočile „pukotinu na ledu” oko spektakarnog stola za kojim su učesnici samita imali radnu večeru, napominje britanska agencija.

Zvaničnici EU su ponovo poručili da Britanija mora da promeni svoj stav o tome kako izbeći uspostavljanje graničnih punktova između britanske pokrajine Severne Irske i Irske, koja je članica EU, kao i kad je reč o budućoj ekonomskoj saradnji posle Bregzita u martu 2019.

Mej je odbacila predlog EU da se Severna Irska zadrži u carinskoj uniji s tim blokom ukoliko Britanija i Unija ne postignu dogovor o održavanju cele granice između EU i Britanije otvorenom.

Umesto toga, britanska premijerka predlaže vremenski ograničene carinske aranžmane koji bi obuhvatili celokupnu Britaniju, prenosi Tanjug.