Vesti
Politika
Vučić: Ne želim da priznanjem Kosova postanem cenjeni svetski lider
21.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
Vučić: Ne želim da priznanjem Kosova postanem cenjeni svetski lider
Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, izjavio je da će na sednici Glavnog Odbora stranke u ponedeljak biti reči i o Kosovu i Metohiji, a da mu je želja da 21. oktobra u Kraljevu najavi održavanje Skupštine SNS u 2019. godini gde, kako je rekao očekuje, značajne promene u stranci.
Vučić, koji je obišao radove na unutrašnjoj rekonstrukciji i opremanju prostorija Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, je rekao da će deo njegovog izlaganja biti otvoren za javnost, a deo ne, da će biti reči o KiM, pripremama stranke za jesen i zimu...
- Moja želja je da se 21. oktobra u Kraljevu najavi sledeće godine Skupština SNS i očekujem značajne promene u stranci 2019. i pripremu za izbore 2020. godine gde očekujem da oni koji budu preuzeli rukovođenje SNS obezbede većinu zarad dobrobiti građana Srbije i budućnosti zemlje - rekao je lider predsednik SNS.

"Nema sile koja me može naterati da priznam Kosovo"

Vučić je poručio danas da nema sile koja ga može naterati da prizna nezavisnost Kosova.
Upitan da komentariše protivljenje Ramuša Haradinaja korekciji granica, Vučić je upitao na koje granice misli.
- A o kojim granicama je reč? Onima koje priznaje Rusija ili onima koje priznaje Amerika, onima koje priznaje Španija ili Italija, one koje priznaje Kina ili Nemačka“?
Istakao je da oni koji mu sve vreme drže pridike, a koji su napravili granicu između Srba i Srba, koji su izmestili rešavanje pitanja Kosova iz UN u EU, koji su išli na katastrofalno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, govore da neće promene granica, saglašavajući se sa onima koji neće to jer je za njih Kosovo nezavisno.
„- Oni koji govore to u Evropi nam poručuju: "Srbi izgubili ste sve na Kosovu, cela teritorija je nezavisna država, nemojte da tražite ni pedalj Kosova"! To je njihova poruka za nas. Nažalost, veoma sam usamljen u Srbiji, sam u regionu, relativno usamljen u Evropi“ - konstatovao je Vučić u obraćanju novnarima nakon obilaska radova u Dečjoj klinici u Tršovoj.
Dobro je, kazao je, čuo i ove u Evropi i u Srbiji što su se usaglasili da je Kosovo nezavisno, i da želi da vidi kako će da nateraju Srbe da to prihvate.
- „Ne postoji ta sila koja će da me natera da priznam nezavisno Kosovo, ne postoji nijedan čovek u svetu. Evo neću. A nećete nikada ni imati većinu u skupštini za to“ - poručio je Vučić.
O pričama da je „pocepao“ Evropu, Vučić je uz osmeh rekao da je pravo "svetsko čudo kakve priče su neki u stanju da izmisle".
- „Ne razumeju neki Srbi u kakvoj smo teškoj poziciji. Šta da radimo, ima neodgovornih ljudi. Moje je da čuvam mir i stabinost i vidimo šta možemo po pitanju ekonomskog napretka. Meni se ne žuri da idem da razgovaram o bilo čemu. Ali sam i dalje za razgovore. Neću da budem otvoren za to da Srbije bude ponižena. To da Srbija bude ponižena, da prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju, taj film nećete gledati“ - rekao je on.
Vidi, istakao je, da su neki u međunarodnoj zajednici zadovoljni kako su rešili kosovski problem pa ne reaguju na izjave poput Haradinajeve da će ukinuti granice između Kosova i Albanije.

"„Rešavajte kako mislite"

On, kaže, nije zadovoljan, ali pošto ne može da se izbori ni sa Srbima da traže nešto da dobiju, a kamoli sa drugima poručio je: „Rešavajte kako mislite“.
Predsednik je upitao šta bi se desilo da je on nešto slično rekao u vezi Banjaluke ili Republike Srpske.
- „Do sada bi četiri puta hitno zasedao Savet bezbednosti UN, da ne pričamo o specijalnim sankcijama“ - naveo je.
Ćutanje, primetio je, govori o stalnoj zameni teza kod međunarodne zajednice, licemerju, dvostrukim aršinima i istakao je da moramo da se naviknemo na takve uslove.
„Oni koji su stvarali Kosovo nikada neće reći da su pogrešili“, uveren je Vučić, i dodao je da su iz dela zapadnih zemalja, kada je neko u Srbiji skupio hrabrost da svom narodu kaže da nije sve naše i pokušamo da postignemo kompromis, oni krenu u kampanju protiv vas.

"Rizikujem mnogo više od političke karijere"

- „Ne rizikujem samo političku karijeru, već svojim govorom rizikovao sam mnogo više. Radio sam to zbog budućnosti Srbije. Naišlo je na još žešće negodovanje. Pošto je tako, vidim da ste zadovoljni kako ste to rešili, ja nisam, ali pošto ne mogu da se izborim ni sa Srbima da traže da nešto dobiju, a kamoli sa vama, „rešavajte kako mislite“ - rekao je on.
Vučić je kazao da mu je lično važno da u istoriju uđe da smo u jednom trenutku mogli da imamo nešto.
- „Plašim se da ćemo zbog svega što postoji na Zapadu i u Srbiji ostati bez bilo čega na nesreću moju i našeg naroda, ali to neće biti moja odgovornst. Dao sam sve od sebe. Pet godina se borio da popravim položaj Srbije“ - jasan je Vučić.
Kazao je da neće da reaguju na stvaranje "velike Albanije", dodajući da na Kosovu, sem na institucijama nema kosovske zastave, već samo albanske.

"Osmehnem se i nastavim da se borim za Srbiju"

„I mene su dočekivali na putevima sa albanskim zastavama. To je kao neka novost pa će da se iznenade? Ja se osmehnem i nastavim da se borim za Srbiju“, kazao je Vučić.
On je poručio da je Srbija uvek za dijalog sa Prištinom i svima, ali moramo da znamo o čemu razgovaramo, a Evropskoj uniji je zamerio zato što ne reguje na pretnje ratom koje dolaze od Albanaca sa KiM i najavom ukidanje granice između Kosova i Albanije.
Nije, kazao je, zainteresovan da u Brisel ide da bi mu rekli da mora da prizna nezavisno Kosovo i da, ako to učini, bude smatran svetskim liderom i bude cenjen.
- Ne zanima me da budem svetski lider, želim da uradim nešto za Srbiju i moj narod. Ne želim da me smenjuju kao što su smenjivali neke druge. Hiljadu puta ponavljam, ja iz ove zemlje, ni ja ni moja deca, a troje ih je, ne idemo. Nameravam da u ovoj zemlji, ako me zdravlje posluži, ostarim - rekao je predsednik Vučić novinarima, nakon obilaska unutrašnjih radova u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Da li je rešenje da Srbija bude ponižena?

Upitan da kaže kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen s obzirom na to da je, kako je glasilo pitanje, direktor Kancelarije za KiM juče rekao da ga Brisel neće skorije videti, odnosno da će morati da sačekaju da ga vide, Vučić je rekao da u Briselu mogu da vide kada god hoće, ali da prethodno moraju da mu kažu šta dalje i da li je rešenje da Srbije ne dobije ništa i da bude ponižena, a da Albanci dobiju sve.
Na nereagovanje EU i predstavnika EU u Beogradu, Sema Fabricia, na Haradinajeve pretnje ratom u slučaju promena granica, predsednik kaže da poštuje i Fabricia i sve u EU.
Zamerio im je, međutim, to što su reagovali na, kako je rekao, falsifikat onoga što je govorio u Kosovskoj Mitrovici vezano za Miloševića, a na poruke i najave sa Kosova ne reaguju.
- Čini mi se da je svako ko je normalan, ne mora da bude ni dobronameran, pa da prepozna da sam u Kosovskoj Mitrovici govorio da ćemo u pobede da idemo laptopovima, knjigama, olvkama i sveskama... Na to su reagovali, a ne reaguju na najavu ujedinjenje Kosova i Albanije - rekao je Vučić.
Dodao je da je saglasan sa tim, ali da, ako već reaguju na falsifikate njegovog govora, bar jednom reaguju i na to što rade Albanci.