Vesti
Svet
KINA ODGOVORILA TRAMPU Više tarife na još 60 milijardi dolara uvoza iz SAD
24.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
KINA ODGOVORILA TRAMPU Više tarife na još 60 milijardi dolara uvoza iz SAD
Kina je počela da primenjuje više tarife na još 60 milijardi dolara uvoza iz SAD-a, usled eskalacije trgovinskog konflikta oko tehnološke politike, budući da je američki predsednik Donald Tramp početak ove nedelje označio kao rok za uvođenje novih carina na 200 milijardi dolara vredne kineske robe.
Kineska Opšta uprava carina je saopštila da je danas u podne po lokalnom vremenu počela da naplaćuje dodatne tarife od pet do 10 odsto na više hiljada američkih proizvoda, prenosi agencija AP.

Peking odbacio Trampove zahteve

Podizanje kineskih carina vremenski koincidira sa Trampovim planiranim povećanjem tarifa na 200 milijardi dolara kineske robe koje treba da stupe na snagu, ali iz vlade SAD-a nema potvrde da su počeli s naplatom viših nameta.
Vlada u Pekingu je odbacila Trampove zahteve da odustane od državnih planova za razvoj robotike i drugih tehnoloških industrija za koje kineski trgovinski partneri tvrde da krše obaveze o otvaranju tržišta Kine.
Pored toga, Kina je u subotu otkazala planirane trgovinske pregovore sa SAD, tako da ove nedelje neće poslati vicepremijera Liua Hea u Vašington, nakon što je američka administracija uvela kineskim vojnim agencijama sankcije zbog nabavke ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-vazduh.

Sporne i transakcije sa Rusijom

Na meti sankcija našli su se kinesko odeljenje za razvoj opreme i njegov direktor Li Šangfu zbog "značajnih transakcija" sa ruskim državnim izvoznikom oružja Rosoboroneksport, preneo je BBC, podsetivši da se Peking nije pridružio sankcijama Zapada Moskvi 2014.
Američka administracija stavila je na crnu listu još 33 kineskih državljana i subjekata koji sarađuju sa ruskom vojskom i obaveštajnom službom.