Vesti
Svet
BRITANSKI "TAJMS" "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni su da UMRU ZA KALIFAT"
08.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
BRITANSKI "TAJMS" "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni su da UMRU ZA KALIFAT"
Britanski list "Tajms" objavio je tekst pod nazivom "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat" u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.
Dnevnik navodi da su "mnogi poginuli tamo, ali mnogi su se i vratili", a da "u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi".
Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem. Navodi se da je "ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku pretnju pre nego što je ubijen dronom".
- Kalifat nije završen. Njegova priča je tek počela. Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu i rado ću umreti u podršci za to - rekao je Ljadrovci protekle nedelje, četiri meseca nakon što je pušten iz zatvora.
"Tajms" navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavera i da je "šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Nemačkoj zbog učestvovanja u dve zavere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj", a podseća i da je "mesec dana ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera".