Vesti
Društvo i ekonomija
Predsednik opštine Kovačica ZABRANIO DA SE SNIMA “Šarenica” u rodnom selu Mihajla Pupina
08.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
Predsednik opštine Kovačica ZABRANIO DA SE SNIMA “Šarenica” u rodnom selu Mihajla Pupina
U nadi da što više promovišu znamenita mesta u Srbiji, emisija ”Šarenica” koja se emituje na Radio televiziji Srbije, poslala je zahtev da im se dopusti da tokom vikenda u jutarnjim satima realizuju uživo program u Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina. Nakon što su deset godina bez bilo kakvih problema snimali širom Srbije, naišli su na zabranu predsednika opštine Kovačica Milana Garaševića, saznaje “Blic”.
- Kao što su to činili uvek, pre snimanja svake emisije poslali su zahtev opštini koja je trebalo da im odobori mesto za parkiranje reportažnih kola, ali i da im da odobrenje da mogu da uđu u muzej Mihajla Pupina. Na odgovor su čekali nekoliko nedelja, ni posle brojnih poziva, mejlova, obećanja da će im se “sutra javiti predsednik opštine”, ekipa je ostala uskraćena da može uopšte da gostuje u Južnobanatskom okrugu - objašnjava izvor “Blic” koji je do detalja upoznat u celu situaciju.
U nadi da čujemo iz kog razloga nije dozvolio da se na Javnom servisu promovišu kulturna blaga Srbije, pozvali smo predsednika opštine Kovačica Milana Garaševića, koji ujutru u devet časova kada smo ga zvali, nije bio u kancelariji. Potom smo ga pozvali u 13 časova, kada nam je njegova sekretarica rekla:
- Predsednik je na sastanku, mislim da je najbolje da pozovete sutra, jer neće dolaziti na posao do kraja dana - glasila je poruka koju smo dobili preko telefona.
Poslali smo zvaničan zahtev da nam se objasni zbog čega nisu želeli da daju dozvolu, na šta su oni pokušali da se izvuku pozivajući se da je muzej javna ustanova u kojoj svako ima pristup, ali da nisu mogli da daju odoborenje za televizijsku opremu.
Sa druge strane, do odgovora smo pokušali da dođemo preko urednika Zabavnog programa RTS-a Olivere Kovačević koja nam je rekla da je poražavajuća činjenica da RTS koji je do sada snimio najviše emisija o životu srpskog naučnika nema dozvolu za snimanje u njegovom muzeju.
-Apsurd je da snimanje uskraćeno nacionalnoj televiziji zahvaljujući kojoj su građani Srbije pre više decenija, prvi put na televiziji videli Pupinovo rodno mesto. Zanimljivo je i to da predsednik opštine ne navodi razloge zbog kojih je RTS-u uskraćeno snimanje u Idvoru, već nas njegov savetnik za medije upućuje na neke stranačke funkcionere. Za našu kuću manje-više, ali takav odnos prema Pupinu je za svaku osudu - rekla je Olivera za “Blic”.
Ostaje pitanje, zbog čega se uskraću promocija kulturnih blaga Srbije?