Vesti
Politika
Brnabić: Od američke administracije više ne stižu crvene linije i NAMETNUTA REŠENJA za Kosovo
22.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
Brnabić: Od američke administracije više ne stižu crvene linije i NAMETNUTA REŠENJA za Kosovo
Nema više nametnutih rešenja za kosovsko pitanje i nema crvenih linija koje dolaze od američke administracije, izjavila je danas srpska premijerka Ana Brnabić, ocenivši a se slika Srbije u svetu promenila jer se sada vodi odgovorna i dosledna politika.
Ona je u intervjuu za TV Pink naglasila da još ima važnih partnera, kao što je Nemačka, koji se ne slažu da nema crvenih linija i da se sa njima mora nastaviti dijalog i da im se stalno govori zašto je važno da se dođe do kompromisnog rešenja koje nudi Srbija.
"Ne smemo da imamo dodatno postavljanje crvenih linija. Nama je Nemačka iskren partner, nemačke kompanije značajan su segment srpske ekonomije. Važno je da se s njima razumemo i važno je da s njima razgovaramo", naglasila je Brnabićeva.
Ona je napomenula da su Beograd i Priština još daleko od postizanja kompromisnog rešenja i da je pitanje da li će ga i biti, te da dijalog može dodatno samo da opterećuje postavljanje crvenih linija.
Srbija je, kako je rekla, ranije imala vlade koje su vodile neodgovornu i neozbiljnu politiku, gde se jedno pričalo u Briselu, drugo u Moskvi, treću u Vašingtonu, a da se sada, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, vodi dosledna i ozbiljna politika i da je Srbija danas pouzdan partner.
"Danas oni nas slušaju, čuju nas, stav SAD se promenio. Ranije se Srbija ni za šta nije pitala, imali smo nametnuta rešenja, crvene linije. Danas nema crvenih linija i, ako se Beograd i Priština dogovore oko kompromisa koji će dugoročno doneti mir i stabilnost, onda je to prihvatljivo za SAD", zaključila je premijerka.
Sastanak sa Taninom
Brnabić je ukazala na današnjem sastanku sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahirom Taninom na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja UNMIK-a, kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život našeg naroda na Kosovu i Metohiji.
Brnabić je napomenula da je u poslednjim mesecima povećana napetost zbog učestalih provokacija i incidenata na Kosovu i Metohiji i izrazila očekivanje da će izveštaji UNMIK-a u narednom periodu u mnogo većoj meri odraziti realnu situaciju i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi i pripadnici ostalih nealbanskih zajednica.
Ona je rekla da očekuje da će sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da se održavaju istom dinamikom u dosadašnjem formatu i izrazila nezadovoljstvo zbog toga što redovna sednica o radu UNMIK-a, u avgustu ove godine, nije bila uključena u program rada Saveta Bezbednosti UN.
Šef UNMIK-a je istakao da je zadatak ove Misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama Ujedinjenih nacija, ali i Evropske unije pod čijim se okriljem odvija dijalog Beograda i Prištine.
Tanin osudio jučerašnje kamenovanje
On je izrazio zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu i Metohiji u prethodnim mesecima i osudio jučerašnje kamenovanje autobusa sa Srbima kod opštine Istok, pozivajući nadležne institucije da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.
Brnabić je rekla i da je neprihvatljivo formiranje kosovskih oružanih snaga, da je to suprotno Rezoluciji 1244 i ocenila da bi takav potez dodatno destabilizovao i narušio bezbednosnu situaciju u Pokrajini i regionu.
Naglasila je da je Srbija iskreno opredeljena za politiku mira, ekonomskog napretka i prosperiteta i pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, što bi, kaže, značajno doprinelo stabilnosti, bezbednosti i poverenju u regionu.
- S tim ciljem Srbija je posvećena dijalogu kao jedinom putu za pronalaženje dugoročno održivog rešenja, navela je premijerka i dodala da se on mora nastaviti - rekla je premijerka.