Vesti
Svet
SEDMI MANDAT Bija ostaje na čelu Kameruna, zvanično je predsednik koji je najduže na toj poziciji u ČITAVOJ AFRICI
22.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
SEDMI MANDAT Bija ostaje na čelu Kameruna, zvanično je predsednik koji je najduže na toj poziciji u ČITAVOJ AFRICI
Predsednik Kameruna Pol Bija odneo je laku pobedu i osvojio sedmi mandat na čelu zemlje nakon što je Ustavni savet koji je on sastavio odbacio sve pritužbe opozicije o ispravnosti izbora održanih početkom meseca u toj zemlji.
Kako podseća AP, Bija je predsednik koji je najduže na toj poziciji u čitavoj Africi.
U velikim gradovima danas su bile raspoređene teško naoružane policijske snage zato što je vlada zabranila bilo kakva okupljanja i mitinge opozicije. Bija je odneo ubedljivu pobedu nad protivkandidatom Maurisom Kamtom sa 71 prema 14 odsto glasova.
Izlaznost na izborima održanim 7. oktobra je, napominje agencija, bila veoma niska u engleskim govornim područjima zato što je skoro četvrt milona ljudi pobeglo od sukoba državnih snaga bezbednosti i separatističkih oružanih grupa koje se zalažu za veću autonomiju anglofonog dela Kameruna. Ustavni Savet je izbore okarakterisao kao slobodne i pravedne.
Slaba izlaznost na izborima znači slab mandat za 85-godišnjeg predsednika koji je na čelu države od 1982. godine, a analitičari predviđaju katastrofu toj zemlji ukoliko Bija ne pripremi Kamerun za život bez njega, napominje agencija.