Vesti
Politika
Brnabić o odnosu sa Nemačkom: Beležimo stalni napredak u saradnji, Kosovo jedina tačka razilaženja Tanjug
24.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
Brnabić o odnosu sa Nemačkom: Beležimo stalni napredak u saradnji, Kosovo jedina tačka razilaženja  Tanjug
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas u razgovoru sa poslanikom nemačkog Bundestaga Peterom Bejerom da je izuzetno zadovoljna stalnim napretkom u jačanju bilateralnih odnosa i saradnji dve zemlje, pre svega u oblasti ekonomije.
Predsednica vlade naglasila je da porast nemačkih investicija i broj nemačkih kompanija, koje u Srbiji zapošljavaju oko 50.000 radnika, svedoče da reforme koje sprovodimo daju rezultate i ulivaju poverenje investitorima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Kada je reč o reformama, Brnabić je navela da je Srbija posvećena jačanju vladavine prava, kao stubu napretka svake uređene i odgovorne države i osnovi za dalji ekonomski razvoj.
Ona je naglasila da je Srbija pri izmeni ustavnih amadmana poštovala sve procedure i usvojila preporuke Venecijanske komisije, kako bi promene bile urađene u skladu sa najboljom praksom i donele očekivane rezultate. Cilj je, kako je naglasila, da Srbija dobije nezavisno i odgovorno sudstvo, u najboljem interesu države i njenih građana.
Sagovornici su se saglasili da mediji imaju veoma važnu ulogu u sprovođenju reformi u Srbiji, a premijerka je izrazila očekivanje da će kontinuirani dijalog predstavnika Vlade Srbije i medijskih udruženja dovesti do usvajanja medijske strategije koja će u potpunosti urediti ovu oblast.
Ona je zahvalila predstavnicima OEBS-a i Fondacije "Konrad Adenauer" na podršci i pomoći pri izradi ovog važnog dokumenta.
Premijerka Brnabić ocenila je da je pitanje statusa Kosova i Metohije jedina tačka razilaženja u našim bilateralnim odnosima, a da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju kompromisnog i održivog rešenja.
Poslanik nemačkog Bundestaga istakao je da Nemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i poručio da Srbija u Nemačkoj ima pouzdanog partnera i podršku na putu ka Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.
Srbija veoma ceni podršku Nemačke regionalnoj saradnji, rekla je Brnabić i posebno podvukla značaj koji Berlinski proces ima za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.