Vesti
Svet
TEŽI PUT DO PASOŠA Tramp najavio ukidanje državljanstva za BEBE ROĐENE U AMERICI
30.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
TEŽI PUT DO PASOŠA Tramp najavio ukidanje državljanstva za BEBE ROĐENE U AMERICI
Američki predsednik Donald Tramp planira dekretom da ukine pravo na sticanje državljanstva rođenjem, koje omogućava bebama rođenim u SAD da automatski dobiju američko državljanstvo, čak i ako su im roditelji ilegalni migiranti.
Četrnaestim amandmanom i Zakonom o doseljenicima i državljanstvu koje je ratifikovao Kongres propisano je da se osobe rođene u SAD nalaze pod jurizdikcijom SAD i automatski postaju državljani te zemlje.
U intervjuu za "Axios", koji je jutros objavljen, Tramp je tu praksu nazvao "besmislenom" i najavio potpisivanje dekreta kojim će ona biti ukinuta.
Uobičajeno tumačenje dva gore pomenuta zakonska akta Tramp bi mogao da ospori pitanjem da li i deca ilegalnih imigranata u SAD "potpadaju pod jurizdikciju" SAD.
Dobijanje državljanstva preko dece za ilegalne imigrante u SAD povezano je sa velikim preprekama.
Primera radi, roditelji koji su ilegalno ušli u SAD, morali bi da se vrate u domovinu i provedu tamo deset godina pre nego što budu mogli da se vrate i dobiju američko državljanstvo. "Biznis insajder" je pisao 2015. da 3,8 miliona ilegalnih imigranata u SAD ima najmanje jedno dete koje je američki državljanin. Prema podacima Centra za imigracione studije, 2015. godine u SAD rođeno je "297.000 dece ilegalnih imigranata".
Tramp se zalaže za smanjenje broja imigranata i tzv. "dece sidara", preko kojih ilegalni imigranti mogu da dobiju američko državljanstvo. Reč "sidro" aludira na nadu roditelja da će im dete omogućiti da trajno ostanu u Americi.
Dok demorate često kritikuju taj termin kao rasistički i kesnofobičan, federalne vlasti ozbiljno shvataju problem, zbog koga su pokrenule kampanju protiv "porođajnog turizma".