Vesti
Društvo i ekonomija
"Epidemija hepatitisa C u niškom Kliničkom centru od juna"
30.10.2018. 20:00
Izvor: B92
"Epidemija hepatitisa C u niškom Kliničkom centru od juna"
U niškom Kliničkom centru je u ponedeljak održana vanredna konferencija za medije na kojoj su izneti iznenađujući podaci.
Kako prenose Južne vesti, saopšteno je da je epidemija virusnog hepatitisa C na Odeljenju za hemodijalizu proglašena još 27. juna, da je od tada obolelo 25 pacijenata koji dolaze na dijalizu, ali je javnost o tome obaveštena tek 29. oktobra.
“To se dogodilo tek kada su novinari dobili nezvanične informacije o tome i zatražili odgovore“, pišu Južne vesti.
Iz KC Niš su naveli da je “epidemija pri kraju, kao i da nijedan od oboleli pacijent nije bio životno ugrožen.
Pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš i predsednik Komisije za intrahospitalne infekcije Goran Stanojević, ističe da ništa nisu želeli da kriju, kao i sa su smatrali da ništa nije alarmantno. Kaže da su učinili sve što zakon nalaže, odnosno obavestili Institut za javno zdravlje, Ministarstvo zdravlja i druge nadležne.
“Nismo poslali obaveštenje za javnost pošto se radi o krvno-prenosivim bolestima, a ne kapljičnoj infekciji kao što je grip ili pak morbile. Smatrali smo da se krećemo u svetskim okvirima, jer kada je reč o pacijentima koji su na dijalizi, rizik oboljevanja od krvno-prenosivih infekcija kao što je hepatit C, jeste 10%. Kako je broj pacijenata 25, a u niškom Kliničkom ima više od 270 pacijenata na dijalizi, videli smo da je taj procenat manji od 10%”, rekao je Stanojević.
Napominje da je epidemija već u “zalasku” jer je poslednji novooboleli prijavljen pre mesec i po dana.
“Sudeći po inkubacionom periodu, koji je 45 dana, sa velikim stepenom sigurnosti možemo da kažemo da je epidemija pri kraju, odnosno da nemamo novoobolele”, objašnjava Stanojević.
Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić objašnjava da je prvi oboleli otkriven nakon rutinske laboratorijske kontrole, koje se uobičajeno rade na 3 meseca kod pacijenata koji su na hroničnom programu dijalize.
Kako je došlo do epidemije još nije poznato, ali je prema rečima Mitićeve, ispoštovana procedura, te su pacijenti oboleli od hepatitisa C, kao i medicinsko osoblje koje im je davalo terapiju, odvojeni od ostalih. Zatvorena je i sala 3, jer se utvrdilo da su u njoj dijalizu primali svi zaraženi pacijenti.
“Izvršili smo kontrolu aparata, a proverili smo i rad medicinskog osoblja. Sve vreme smo u kontaktu sa epidemiološkom službom, Zavodom za mikrobiologiju i Klinikom za infektivne bolesti i nadam se da će se otkriti uzrok”, objašnjava direktorka Klinike za nefrologiju.
Napominje da nijedan od pacijenata nije bio životno ugrožen, da im nije bilo narušeno zdravstveno stanje, niti je neki od njih hospitalizovan.
Objašnjava da je na Klinici bila još jedna velika epidemija hepatitisa C, i to 2012. godine, kada je bilo 60 obolelih pacijenata i kaže da za dijalizne centra ovo nije neuobičajeno.