Vesti
Politika
Vučić danas sa Tačijem u Briselu
08.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
Vučić danas sa Tačijem u Briselu
Sastanak na najvišem nivou između Beograda i Prištine biće održan danas u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, saopštila je Služba za spoljne poslove Evropske unije.
Mogerini će biti domaćin sastanka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija. - Očekuje se da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi svoju spremnost da intenziviraju napore u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov evropski put - navedeno je u saopštenju.

Međutim, prema viđenju diplomate Zorana Milvojevića, današnji sastanak Vučića i Tačija u Briselu najverovatnije neće doneti ništa novo.

On je za vesti TV Prve rekao da današnji sastanak nije iznenadan, iako to tako možda izgleda. Podsetio je da je dijalog gotovo zamro u leto, kada su upućene brojne kritike EU, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, da nije sposobna da reši taj problem.
Milivojević smatra da je odlučujuću ulogu u održavanju današnjeg sastanka u Briselu imao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je nedavno posetio Beograd, a odmah potom i Prištinu.

Na pitanje da li se nakon današnjeg susreta predsednika Srbije i Kosova očekuje bilo kakav napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ovaj karijerni diplomata kaže da misli da ničeg novog u svemu neće biti.
- Lično mislim, oko ovog glavnog pitanja pravno obavezujućeg sporazuma, koje očekuju u EU, ne očekujem da će biti ičeg novog - kazao je on, i dodao da veruje da će težište koje će tokom današnjeg razgovora zastupati predsednik Srbije biti argumenti o ponašanju Prištine, poput podizanja carina.

S druge strane, kaže Milivojević, Vučić će podsetiti da je prištinska strana blokirala ceo proces dijaloga jer ništa nije učinila po pitanju implementacije svega što je dogovoreno u Briselskom sporazumu.

- Mislim da će Aleksandar Vučić te argumente iskoristti i da će na taj način uputiti i kritike EU, ali i Prištini - objašnjava on.