Vesti
Politika
Marković: Egipat obećao da neće podržati Kosovo u Interpolu
19.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
Marković: Egipat obećao da neće podržati Kosovo u Interpolu
Od Egipta smo dobili obećanje da neće podržati članstvo takozvanog Kosova na Skupštini Interpola koja se održava u Dubaiju, kaže predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.
- Takođe, guverner Crvenog mora, general Ahmet Abdalah i visoki egipatski funkcioneri su nam rekli da ne postoji nijedan dokument i nijedan potpis koji dokazuje da je Egipat priznao takozvano nezavisno Kosovo - rekao je Marković, podsetivši da su put za uspešnu saradnju s Egiptom omogućili svojim aktivnostima i posetama predsednik Aleksandar Vučić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Marković je inače prethodnih dana boravio u Egiptu, gde je predvodio srpsku delegaciju, i gde je naveo da je osnovan Poslovni savet Srbije i Egipta koji će okupiti veliki broj privednika iz obe države, a cilj je povećanje trgovinske razmene između dve zemlje, otvaranje novih privrednih kapaciteta i novih radnih mesta i u Srbiji i u Egiptu.
- Predloženo je i organizovanje poslovnih sajmova Srbije u Egiptu i Egipta u Srbiji. Grad Jagodina dobio je pet hektara zemlje na obali Crvenog mora u gradu Marsa Alamu, a zauzvrat Jagodina svom pobratimskom egipatskom gradu daje pet hektara zemlje u jagodinskoj industrijskoj zoni za egipatske investitore da otvore fabrike, čime je Jagodina, pored Egejskog, izaška i na nama najbliže tropsko more, Crveno more - izjavio je Marković.
On je rekao i da su on i njegov domaćin, guverner regije Crveno more Ahmet Abdalah, zaključili da su zajednički vratili Egipat i Srbiju u vreme najvećeg prijateljstva, koje je bilo za vreme Tita i Nasera.
Marković je izabran za predsednika Poslovnog saveta Srbije i Egipta, a srpska delegacija posetu Egiptu završava razgovorom sa ministrom za vode Egipta, Muhamedom Ala Atihom.