Vesti
Društvo i ekonomija
Saradnja Ministarstva zdravlja i "Er Srbije": Besplatan avio prevoz na lečenje u inostranstvo
19.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
Saradnja Ministarstva zdravlja i "Er Srbije": Besplatan avio prevoz na lečenje u inostranstvo
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i izvršni direktor za odnose sa državnim organima i organizacijama "Er Srbije" Branislav Malović potpisali su sporazum o saradnji kojim je predviđeno da se srpskim državljanima, kojima je za uspešan nastavak lečenja neophodan odlazak u inostranstvo, obezbedi kompletna podrška srpske nacionalne avio-kompanije i besplatan prevoz na svim destinacijama na kojima "Er Srbija" leti.
"Na taj način, našim građanima koji o trošku države budu upućivani u inostranstvo, a čije se lečenje oboljenja, stanja ili povreda ne može uspešno lečiti u Srbiji, obezbeđen je i dodatni, brz i efikasan transport do destinacije na kojoj će biti nastavljeno lečenje", navodi se u sapštenju "Er Srbije".
- Srbija kontinuirano ulaže napore kako bi sistemski omogućila svim građanima koji ne mogu da se leče u našoj zemlji da lekarsku pomoć dobiju u inostranstvu. Kroz RFZO i Budžetski fond smo u prethodne četiri godine uputili u inostranstvo više od 2.000 pacijenata i za te namene izdvojili više od 23 miliona evra. Pacijentima i njihovim porodicama u svakom trenutku omogućena je finansijska, ali i stručna i logistička, odnosno najbolja moguća podrška lečenju u inostranstvu, ukoliko već ne mogu da se leče u Srbiji. U tom pravcu, dragocena nam je i pomoć društveno odgovornih kompanija, poput "Er Srbije", koja je prepoznala značaj brzog i efikasnog transporta pacijenata i omogućila da u svakom trenutku, pored već obezbeđenih modaliteta transporta, možemo da računamo i na njihovu podršku u tom smislu - rekao je Lončar, saopšteno je.
Izvršni direktor za odnose sa državnim organima i organizacijama "Er Srbije" Branislav Malović izjavio je da je kompanija i do sada bila društveno odgovorna i izlazila u susret zahtevima Ministarstva zdravlja, ali i pojedincima koji su se obraćali kompaniji za takvu vrstu prevoza.
- "Er Srbija" će svakog pacijenta koga uputi Ministarstvo zdravlja besplatno prevesti, a potom mu i pružiti svu neophodnu logističku pomoć oko transporta. Želimo da pomognemo našim državljanima da što pre budu prevezeni do zemalja u kojima će nastaviti lečenje. U tom smislu, Sporazumom smo definisali sva prava i obaveze, kao i procedure koje treba da omoguće da se prevoz naših državljana na lečenje realizuje u najkraćem roku - zaključio je Malović.