Vesti
Sport
Učinjen još jedan korak napred u odnosu na mundijal u Rusiji
22.11.2018. 20:00
Izvor: Politika
Učinjen još jedan korak napred u odnosu na mundijal u Rusiji
Selektor Krstajić je posle uspešno obavljenog posla pokazao veliko nezadovoljstvo, kao retko koji njegov prethodnik. – Štoperi položili ispit, napadači takođe. – Kako je Mijat Gaćinović iskalio nezadovoljstvo posle saznanja da će biti zamenjen
Možda će se posle preksinoćne besede Mladena Krstajića, koji je ruku na srce preteškim rečnikom, u slavljeničkom trenutku, iznenadio ovdašnji fudbalski svet, nagomilanom dozom nezadovoljstva, ponovo pokrenuti pitanje svih pitanja. Kakve se to nemirne sile ponovo vrzmaju oko našeg najpopularnijeg sporta. Ima li tome kraj, ili ćemo iznova i uvek, traži krivicu u nekom drugom.
Nije bez nekog velikog razloga Mladen Krstajić preksinoć izgledao kao nezadovoljan čovek a da za tako nešto nije imao razloga. Zabrinuto lice selektora koji se našao nad samim ponorom sopstvenog nastojanja da prihvati sve ono što mu je od odlaska Muslina servirano, zabrinulo je sve ljubitelje fudbala. Očigledno da je to ,,prilagođavanje,, mladog selektora trajalo prilično dugo, i da jednostavno za sve, pa i za neviđeni pritisak kojim je bio podložan, postoji jasna granica.
Nakon uspešno završenih kvalifikacija za Rusiju, i ubedljive pobede nad Litvanijom (4:1) uz manje ili više problema, na kraju, cilj je ostvaren. Sada, kada smo nastavili kontinuitet, jer biti prvi u Ligi nacija i nije mala stvar, bez obzira šta mnogi mislili, treba hrabro ići ka novim ciljevima. Ali, kako ako se oko reprezentacije ponovo stvara uzavrela atmosfera, ako se selektoru postavljaju novi standardi, ruši ugled među igračima...
Mladen Krstajić je prihvatio ulogu glavnokomandujućeg nakon odlaska Slavoljuba Muslina, i to na svoju odgovornost. Bez obzira što pre toga nigde nije samostalno radio. Sam početak uopšte nije bio lak, jer trebalo je opravdati očekivanja fudbalske nacije na najjačem takmičenju. Srbija na šampionatu u Rusiji nije uspela da prođe prvi krug, ali, bilo je nekih pomaka, ne toliko željenih, ali bilo ih je. U Ligi nacija od samog početka igrači su pokazali novo lice, ogromnu želju za napredak i željeni rezultat nije izostao.
Često umemo da kažemo da je čovek zadivljen intenzitetom obmane i više od toga, i da je zapravo fasciniran njenim lažnim sjajem. Nova sredina nametnula je Krstajiću nova rešenja, kao da mu je ostavila punu slobodu izbora i to od igrača koji su već prošli sličnim putem. Ipak, stvaranje novog štoperskog tandema: Milenković – Veljković, zasluga je selektora, koji je i sam igrao u odbrani i bio odličan defanzivac. Takođe, Krstajićeva zasluga je i Aleksandar Mitrović kome je prepuštena puna sloboda u napadu a rezultat je da je Mitrović danas najbolji strelac u Ligi nacija. Možda je uz malo više hrabrosti naša reprezentacija mogla da igra i sa dvojicom napadača, jer Aleksandar Prijović se izuzetno dobro slaže sa Mitrovićem. Možda je najviše problema bilo u sredini ali i tu je selektor započeo novi proces, sa novim mladim igračima Lukićem i Maksimovićem.
Na kraju, Krstajić je priznao svoju grešku, pozvao je one igrače koji nisu bili u gro planu nakon Mundijala da se vrate pod okrilje tima. Možda mu je na tome najviše zamereno. U slučaju da se i dalje nastavi sa tvrdoglavom politikom koju očigledno zagovaraju neki pojedinci, ubuduće nećemo imati ni tim a ni publiku. Jer, navijači su potpuno okrenuli leđa reprezentaciji i ta inferiornost traje dugo, polako je vraćena za vreme mandata prethodnog selektora.
Nije bilo lako između dva poluvremena protiv Litvanije. Bilo je i žestokih reči, a situacija je kulminirala kada je Mijat Gaćinović saznao da će biti zamenjen pa je u besu i afektu pred svima bacio kopačke. Jer jedna grupa igrača smatra da je Radonjić svrsishodniji na toj poziciji, dok je selektor mislio drugačije. Na kraju, Srbija je ispunila cilj, ali su repovi i dalje ostali, kao da uvek i neponovljivo tražimo više i bolje i da nam je malo i ubedljiva pobeda nad Litvanijom? Šta je zapravo naš glavni problem. Mi i niko drugi...
Sa Terazija poručuju da je izgradnja Nacionalnog stadiona prioritet sadašnje fudbalske vlade. Ali, šta će nam stadion, kada nema navijača. Bilo bi dobro da je neko od dežurnih redara preksinoć uzeo brojeve ličnih karata od onih fudbalskih zanesenjaka koji su po lošem vremenu došli da izraze nacionalnu pripadnost u punom smislu, da ih u narednoj utakmici Savez časti besplatnom ulaznicom.
Neko je iz Uefe jednom od naših fudbalskih činovnika u utorak veče poslao šaljivu poruku: ,,Da li je to Srbija večeras kažnjena što igra pred praznim tribinama,,!

U martu kreću kvalifikacije za EP
Od šampionata u Belgiji i Holandiji 2000. naših najboljih fudbalera nije bilo na planetarnom takmičenju najuspešnijih evropskih reprezentacija. Srbija tačno dve decenije čeka da se kvalifikuje na prvenstvo ,,Starog kontinenta, koje će za dve godine biti održano u čak 13 zemalja. Kvalifikacije počinju 21. marta sledeće godine a završavaju se 19. novembra. Naš državni tim ima dve solucije da stigne do prvenstva, jedan je putem kvalifikacija a drugi putem baraža...