Vesti
Politika
REAKCIJA PRIŠTINE Evo šta kažu Haradinaj i Veselji na ostavke četvorice gradonačelnika
27.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
REAKCIJA PRIŠTINE Evo šta kažu Haradinaj i Veselji na ostavke četvorice gradonačelnika
Ostavke gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova ostavile su danas kosovskog premijera Ramuša Haradinaja bez komentara, jer, kaže, ima danas "druga posla", predsednik parlamenta Kadri Veselji smatra da je takva odluka "ishitrena i štetna", a nezavisni poslanik Korab Sejdiu je vidi kao uvod u realizaciju dogovora o "podeli Kosova".
Prištinski mediji konstatuju da je odluka o ostavkama došla nenajavljeno i da će "pogoršati stanje u državi".
Haradinaj je odbio da je komentariše uz objašnje da "ima druga posla", dok je predsednik parlamenta, Kadri Veselji, ocenio da je takva odluka "ishitrena i štetna".
Upitan da komentariše ostavke četvorice gradonačelnika opština na severu - Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, Haradinaj je rekao da će se o tome izjasniti sutra, jer "danas ima druge obaveze".
Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosovu i Metohiji podneli su danas istovremeno ostavke i na taj način praktično prekinuli bilo kakvu komunikaciju sa prištinskim vlastima, nakon odluke o dodatnom povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.
Mediji ocenjuju da sa ovim ostavkama situacija na Kosovu postaje sve napetija i mogla bi, kažu, da dovede do daljeg zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine.
Veselji je ocenio da je ostavka četvorice gradonačelnika "ishitrena i štetna" za građane tih opština, koje je pozvao na "mir i uzdržanost".
"Ostavka četvorice gradonačelnika severnih opština Republike Kosovo štetna za ukupnu atmosferu odnosa između zajednica na Kosovu. Pozivam sve građane na severu na mir i uzdržanost u situaciji koja je stvorena u poslednjih nekoliko dana", napisao je Veselji na svom Fejsbuk nalogu.
Predsednik najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, rekao je da su "današnje akcije Srba na severu zemlje, ostavke gradonačelnika četiri opštine i "rezolucija o prekidu komunikacije sa Prištinom" jasan signal u kom pravcu ide zemlja", prenela je RTK 2.
Kako je Mustafa naveo prištinske vlasti bi trebalo da brinu o, kako je aveo, "ustavnom poretku zemlje, dok ne bude prekasno" i dodao se "država ne vodi populizmom".
On smatra da je u ovom trenutku potrebno sazvati sednicu vlade i parlamenta zbog novonastale situacije.
Savetnik Haradinaja, Avni Arifi, je u odgovoru na poziv SAD da Priština ukine uvećani porez rekao da će kosovska vlast pre dozvoliti da padne, nego da promeni odluku.
"Ne, nećemo povući odluku. Vlada će radije pasti nego što bi povukla odluku o povećanju poreza na 100 posto", rekao je Arifi.
Kosovski analitičari, Ramuš Tahiri i stručnjak za bezbednost Avni Islami upozorili su da je odluka o ostavkama četvorice gradonačelnika politička i da "zemlju vodi u pogoršanje", kao i da bi, kako kažu, mogla da dovedu do ponovnog uspostavljanja paralelnh struktura na severu.
Islami kaže da su ostavke donete "pod pritiskom Beograda".
"Oni su doneli ovu odluku po nalogu Beograda. To će pogoršati situaciju u zemlji i mislim da o aktuelnoj situaciji treba da se izjasni NATO, koji je dužan da poštuje Rezoluciju 1244 o očuvanju integriteta i suvereniteta zemlje", rekao je islami za portal Telegrafi.
Nezavisni poslanik u kosovskom parlamentu Korab Sejdiu je povodom ostavki na svom Fejsbuk profiu napisao da je "možda ostavka četvorice gradonačelnika deo plana za podelu Kosova".
"Da li je ovo početak implementacije plana Tači-Vučić za podelu Kosova" uitao je Seidiju.