Vesti
Svet
Porošenko "PODIŽE" REZERVISTE, Kremlj uzvraća: Apsurdno!
03.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Porošenko "PODIŽE" REZERVISTE, Kremlj uzvraća: Apsurdno!
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je da će vojni rezervisti u ovoj zemlji biti pozvani na obuku u sklopu nedavno proglašenog vanrednog stanja.
On je dodao da će neke vojne jedinice biti raspoređene u skladu sa jačanjem odbrane zemlje, javlja AP.
Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Porošenkova tvrdnja da Rusija planira da gradi "koridor" od Donbasa do Krima apsurdna i da je je to još jedan pokušaj da se pojačaju tenzije između dve zemlje, prenosi Tas.
Peskov je to rekao u komentaru o Porošenkovoj izjavi da Moskva planira da "prigrabi" Marijupolj i Berdijansk.
- Nažalost, jasno je da će se takvi pokušaji (pogoršanja tenzija) nastaviti kako se bliže predsednički izbori u Ukrajini - rekao je Peskov i istakao da "Rusija nikada ništa nije prigrabila niti je uspostavila bilo kakve koridore, te su tvrdnje o tome apsolutno neosnovane".
Odnosi između Ukrajine i Rusije još više su zategnuti posle incidenta koji se dogodio 25. novembra, kada je Rusija otvorila vatru i zaplenila tri ukrajinska vojna broda, a njihovu posadu uhapsila, pod optužbama da su povredili ruske državne granice, nakon čega je Porošenko uveo ratno stanje na 30 dana u 10 ukrajinskih regiona koje smatra najpodložnijim eventualnom ruskom napadu.