Vesti
Svet
Lavrov: "Nećemo ratovati sa Ukrajinom, OBEĆAVAM"
17.12.2018. 20:00
Izvor:
Lavrov: "Nećemo ratovati sa Ukrajinom, OBEĆAVAM"
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je danas da njegova zemlja neće ratovati sa Ukrajinom, preneo je TAS S.
- Nećemo ratovati sa Ukrajinom, obećavam vam - rekao je Lavrov, te dodao: "Ne borimo se protiv ukrajinskog režima, to su ukrajinski građani koji žive u Donbasu, koji se bore protiv ukrajinskog režima, a koji ima sve karakteristike nacista i neonacista".
Upitan zašto zvanična Moskva nije prekinula odnose sa Kijevom, Lavrov je ogovorio da imaju odnose sa Ukrajinom kao državom, što im je, kako kaže, "mnogo bitnije od tamošnjeg režima".
Lavrov je rekao i da ima informacije da ukrajinski predsednik Petro Porošenko planira oružanu provokaciju na granici sa Krimom u poslednjih deset dana decembra, te poručio da će odgovoriti Ukrajini ukoliko dođe do provokacije.
- Zažaliće to. Ovo je naša država, naša granica. Nećemo mu (Porošenku) dozvoliti da nekako brani svoje interese na sebi dogledan način i prekrši ta prava - rekao je Lavrov.
Lavrov nije precizirao o kakvom "odgovoru" se radi, uzimajući u obzir da je rekao da Rusija neće ratovati sa Ukrajinom.
Prema podacima do kojih su došle ruske vlasti, Porošenko planira provokaciju u koordinaciji sa svojim zapadnim sponzorima, naveo je Lavrov.
- Savetuju ga da održava borbe niskog intenziteta, kako bi oni imali mogućnost da nastave sa propagandom da Rusi sprovode ofanzivu protiv Ukrajine i da je to razlog da se uvedu nove sankcije Rusiji - rekao je Lavrov.
Kako je rekao, provokacije zvaničnog Kijeva traju, a ruske službe rade sve što je neophodno kako bi osujetile njihove namere.