Vesti
Društvo i ekonomija
Poverenica Janković o značaju rodne ravnopravnosti u obrazovanju
17.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Poverenica Janković o značaju rodne ravnopravnosti u obrazovanju
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je rodna ravnopravnost na polju obrazovanja izuzetno važna, zato što je to društvena oblast u kojoj možete najviše da uradite.
- Tu se počinje sa sistemskim otklanjanjem rodne neravnopravnosti kako bismo u budućim generacijama imali jednu drugačiju sliku - rekla je poverenica na Okruglom stolu na kome je razmatran Nacrt akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Vrlo je važno što se rodni balans promoviše baš na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smatra Janković, te dodaje da je taj fakultet rasadnik budućih nosilaca pravosudnih funkcija, a često i ministara, narodnih poslanika i drugih donosilaca odluka u javnom i političkom životu.
Janković je istakla da su aktivnosti predviđene Nacrtom akcionog plana u skladu sa više preporuka mera koje je dao Poverenik u svom Godišnjem izveštaju i da doprinose unapređenju ravnopravnosti u visoko obrazovnim ustanovama.
Ona je podsetila i da je tema ovogodišnjeg takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti diskriminacije, koje tradicionalno organizuje institucija Poverenika, a na kom je pobedio tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bila upravo iz oblasti rodne ravnopravnosti.
Nacrt, pored ostalog, predviđa niz konkretnih aktivnosti, kao što su analiza prisustva rodnih stereotipa i predrasuda u nastavnom programu i kod nastavnog osoblja, efikasnije sprečavanje polne diskriminacije i seksualnog uznemiravanja studenata i zaposlenih, rodno ravnopravno razvijanje kadrova ili pomirenje profesionalnih i porodičnih dužnosti.
Konferenciju je otvorio dekan Pravnog fakulteta, profesor Zoran Mirković, a na otvaranju su još govorili i rektorka Univerziteta u profesorka Ivanka Popović, šef odeljenja za demokratizaciju OEBS u Srbiji Džon Klejton, upravnica Instituta društvenih nauka i Centra za ljudska prava profesorka Ivana Krstić i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.
Nacrt akcionog plana su predstavili profesori Dragica Vujadinović, Tanasije Marković i Ljubinka Kovačević.