Vesti
Svet
Preti li TREĆI SVETSKI RAT? Rusi kupuju 100 novih nuklearnih raketa do kraja godine, dok s druge strane nagomilavaju TENKOVE NA GRANICI
18.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Preti li TREĆI SVETSKI RAT? Rusi kupuju 100 novih nuklearnih raketa do kraja godine, dok s druge strane nagomilavaju TENKOVE NA GRANICI
- Do kraja godine planiramo da obezbedimo još 100 komada naoružanja, uključujući i stacionarne i mobilne raketne sisteme Jars - rekao je za list "Krasnaja zvezda", lojalan vlastima, komandant ruskih strateških raketnih snaga, general-pukovnik Sergej Karakajev.
Rakete Jars, poznate i pod nazivom RT-24 Jars ili Topolj-MR, ruski su temonuklearni interkontinentalni balistički projektili opremljeni sa više nezavisnih bojevih glava, koje mogu da gađaju različite ciljeve (sistemi MIRV), a prvi put su testirani 29. maja 2007. godine.
General-pukovnik Karakejev kaže da će divizija stacionirana u Užuru 2021. godine biti prva u Rusiji koja će biti naoružana novim interkontinentalnim balističkim projektilima Sarmat.
RS-28 Sarmat je ruska superteška termonuklearna interkontinentalna balistička raketa na tečno gorivo, a razvija se od 2009. u raketnom centru "Makejev".
- U okviru državnog programa naoružanja ruska industrija radi na razvoju novog raketnog sistema Sarmat sa teškom raketom na tečno gorivo.
- Opremanje vojske ovim raketnim sistemima trebalo bi da počne 2021. u raketnim jedinicama divizije u Užuru, koja je trenutno naoružana Vojvoda raketnim sistemima, prethodnicima Sarmata - rekao je Karakajev.
- U bliskoj budućnosti započeće probna lansiranja, a njihovo uspešno obavljanje omogućiće početak masovne proizvodnje komponenata - rekao je on.
Komandant ruskih strateških raketnih snaga takođe je rekao da će divizija u Dombarovsku 2019. biti prva u Rusiji naoružana novim nadzvučnim raketnim sistemima "Avangard".
- U "NPO Mašinostrojenja" već je počela serijska proizvodnja novog raketnog kompleksa Avangard sa hipersoničnom borbenom opremom - rekao je on i najavio da će prvi sistemi ući u upotrebu u diviiziji u vazduhoplovnoj bazi u Dombarovsku sledeće godine.
On se oglasio u trenutku kada su primećene stotine ruskih tenkova kako se raspoređuju na granici sa Ukrajinom, što je dodatno pojačalo napetost između dve zemlje.