Vesti
Svet
SATELITSKI SNIMCI POKAZALI Šta se to nagomilava u kineskoj luci i zašto se Si Đinpingu TOLIKO ŽURI?
25.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
SATELITSKI SNIMCI POKAZALI Šta se to nagomilava u kineskoj luci i zašto se Si Đinpingu TOLIKO ŽURI?
Jedna od najistaknutijih luka Kine za brodogradnju brzo se proširila u protekloj deceniji, pokazuju novi satelitski snimci, usred masovne vojne modernizacije kineskog predsednika Si Đinpinga.
Brodogradilište Jiangnan, locirano u Šangaju u ušću reke Jangce, otvoreno je 2008. godine, ali je već povećano za 64 odsto, prema satelitskim snimcima analiziranim od strane Vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).
- Jiangnan je odgovoran za neke od najnaprednijih vojnih brodova u Kini... Sredstva proizvedena u brodogradilištu čine važan deo modernizacije PLAN-a (Mornarica narodno-oslobodilačke vojske) - rekao je Metju Funaiole iz CSIS-a za CNN.
Ovo dolazi usred jedne ogranizovane kampanje Pekinga, na čelu sa predsednikom Đinpingom, da brzo proširi i unapredi kinesku mornaricu, sa 32 broda naručenih samo u 2016. i 2017. godini, prema izveštajima američke vlade.
Govoreći sa mosta razarača "Čangša" u aprilu, Si je rekao da zadatak izgradnje snažne mornarice za Kinu nije "bio nikad hitniji" i obećao da će PLAN pretvoriti u "snagu svetske klase".
U brodogradilištu Jiangnan, sateliti su snimili neke od najnovijih, najnaprednijih plovila PLAN-a u izgradnji, uključujući i brojne razarače vođene raketama tipa 055 - najveće, najsofisticirane i najsmrtonosnije borbene brodove u Aziji.
Iako SAD imaju jasnu prednost u kvalitetu, ako ne i količini, njihovih brodova, američka flota se suočila sa konstantnim lošim vestima u poslednjih nekoliko godina.
Dva smrtonosna sudara u Aziji i Pacifiku oštetili su reputaciju mornarice, dok američki izveštaji tvrde da će "decenijama" trebati da poprave brodogradilišta koja su u "lošem stanju".
- Brodovi koje je naručila Kini sve više su modernijeg dizajna... Kineska mornarica je sada veća od aktivne flote američke mornarice. Razlika može nastaviti da se povećava u narednim godinama - rekao je Funaiole.