Vesti
Svet
Sekretar Ruskog saveta bezbednosti o opasnosti od zloupotrebe neonacističkih elemenata
26.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Sekretar Ruskog saveta bezbednosti o opasnosti od zloupotrebe neonacističkih elemenata
Sekretar Ruskog saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev izjavio je danas da SAD i Ukrajina koriste neonacističke i ekstremne desničarske elemente da bi ostvarile svoje političke ciljeve.
On je podsetio da je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju koja proklamuje borbu protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koji doprinose zagrevanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije. Kako je naveo, za tu rezoluciju, međutim, nisu glasale SAD i Ukrajina, podržalo je 129 država, a 54 zemalja, uključujući i članice EU, bile su uzdržane.
- Odluka SAD i Ukrajine da glasaju protiv rezolucije koju je incirala Rusija je u skladu sa strategijom koju sprovode te države korišćenjem neonacističkih i ultradesničkarskih snaga u njihovim političkim interesima - rekao je Patrušev u intervjuu Rosijskoj gazeti.
Patrušev je podsetio da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko nedavno potpisao parlamentarni dekret o priznavanju ukrajinskih nacističkih saradnika, UPA i OUN, kao veterana borbe. Osim toga, ukrajinski poslanici su glasali ranije ovog meseca da dan rođenja nacističkog kvinslinga Stepana Bandere bude nacionalni praznik. Patrušev nije odbacio i mogućnost formiranja neonacističkog saveza u Evropi.
- Danas postoji bliska perspektiva formiranja neonacisticke unije u Evropi - veruje Patrušev i dodaje da je to olakšano kursom revizije istorije, koji primenjuju pre svega neke zapadne države, a koji se odnosi na rezultate Drugog svetskog rata.