Vesti
Svet
SLOVENIJA NA NOGAMA Službenik Ministarstva kulture se UBIO zbog maltretiranja i ponižavanja od strane ministra
23.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
SLOVENIJA NA NOGAMA Službenik Ministarstva kulture se UBIO zbog maltretiranja i ponižavanja od strane ministra
Slovenačka policija u utorak je potvrdila da je po službenoj dužnosti pokrenula predkrivični postupak kojim proverava navodni mobing u Ministarstvu za kulturu koji je doveo do tragedije kad je zbog šikaniranja od strane ministra dugogodišnji zaposleni tog ministarstva počinio samoubistvo.
- Na osnovu medijskih napisa o šikaniranju službenika Ministarstva za kulturu proveravamo razloge za sumnju krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Budu li razlozi za sumnju potvrđeni, počećemo sa predkrivičnim postupkom i o tome obaveštavati državno tužilaštvo - rekla je ljubljanska policijska uprava u kratkom saopštenju.
Portali i alternativni mediji bliski opoziciji objavili su prošle nedelje informaciju prema kojoj se dugogodišnji službenik ministarstva Tomaž B., otac dvoje dece, ubio nakon višemesečnog "maltretiranja, ponižavanja i mobinga" koji su nad njim sprovodili ministar za kulturu Dejan Prešiček i njegov zamenik Jan Škoberne, te da mejnstrim mediji i vladajuća koalicija skandal pokušavaju da zataškaju, jer vodeća mesta u tom ministarstvu drže koalicioni socijaldemokrati (SD), bitni za opstanak vlade premijera Marjana Šareca, prenosi "Jutarnji list".
U utorak je navode o problematičnim odnosima u Ministarstvu za kulturu potvrdio u izjavi i sindikat zaposlenih u sektoru kulture "Glosa", pozvavši premijera da interveniše i smeni sadašnjeg ministra.
Vodeći slovenački mediji u utorak su objavili i pismo zaposlenih u ministarstvu u kojem navode da od predsednika vlade očekuju da odmah deluje kako bi prestala praksa "bezdušnog iskorišćavanja javnih službenika i sredstava u privatne svrhe pod okriljem službenih zaduženja".
Portal "Požarreport", čiji je vlasnik i izdavač slobodni novinar Bojan Požar (među ostalim autor "neautorizovane biografije" Melanije Tramp), tvrdi da je iz više izvora među novinarima i u ministarstvu saznao da se dugogodišnji službenik ministarstva prošle nedelje psihički slomio nakon trajnog maltretiranja od strane ministra i njegovih saradnika koji su ga koristili kao privatnog vozača za članove njihovih porodica, iako mu to nije bio posao, a uz ostalo ga pri tom maltretirali, ponižavali i pretili mu.
Sindikat zaposlenih u kulturi "Glosa" uputio je pismo premijeru Šarecu pozivajući ga da se slučajevi "mučenja, šikaniranja i mobinga na radnom mestu" istraže i raščiste, dodavši kako su šokirani samoubistvom "u ministarstvu za (ne)kulturu".
Kako popodne javljaju slovenački mediji, za sadašnjeg ministra kulture navodno postoje informacije da je i u ranijoj službi kao direktor ljubljanskog Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani bio od saradnika optuživan za mobing i pretnje zaposlenima.
Premijer Šarec je zbog toga svog ministra kulture pismeno pozvao da se izjasni o optužbama i razjasni slučaj.
Ministar Dejan Prešiček izjavio je za slovenačku televiziju da je sa premijerom već imao razgovor o pomenutom slučaju i da će o tome naknadno dati pismenu izjavu, ali da se ne oseća krivim za smrt zaposlenog u ministarstvu i da misli da nije uradio ništa što bi bio uzrok tragedije.