Vesti
Svet
Tramp je objavio da se SAD povlače iz Sirije, a onda je usledio KRVAVI ODGOVOR ISIS-a
28.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
Tramp je objavio da se SAD povlače iz Sirije, a onda je usledio KRVAVI ODGOVOR ISIS-a
Posle pogibije američkih vojnika u eksploziji Manbidžu, na severu Sirije, Vašington se suočava s neprijatnim pitanjem: da li ubrzati povlačenje iz zemlje, ne preduzimati ništa, ili ostati duže i boriti se?
U eksploziji na prometnom trgu u Mandbidžu smrtno su stradali nekolicina američkih vojnika i veliki broj sirijskih civila.
Manbidž je problematično područje sirijske posleratne stvarnosti. Sirijski Kurdi, koji kontrolišu grad, saveznici su SAD u borbi protiv Islamske države. Zapadno od njih su sirijski arapski pobunjenici, koje podržava Turska, a koja sirijske Kurde smatra teroristima.
Kada su novinari Si-En-Ena prošle godine posetili liniju fronta koja razdvaja opkoljene Kurde i sirijske Arape, američki vojnici, koji nadziru oblast, izveštavali su o sporadičnoj nasumičnoj vatri iznad njihovih rovova koju su otvarali sirijski pobunjenici. Tokom narednih meseci tenzije su porasle, jer se snage sirijskog režima, koje podržava ruska vojska, približavaju gradu.
Ipak, nijedna od ovih sila nije preuzela odgovornost za jučerašnji napad na američke vojnike. To je na društvenim mrežama učinila Islamska država, iako je američki potpredsednik Majk Pens u američkom Stejt dipartmentu obznanio da se "kalifat raspao". Iako za sada nema dokaza da ova teroristička organizacija zaista stoji iza napada, on se dogodio u nezgodnom trenutku.
Prošlog meseca, američki predsednik Donald Tramp iznenadio je mnoge najavom povlačenja američke vojske iz Sirije, kada je u video-snimku na Tviteru izjavio da "smo pobedili Islamsku državu".
U Vašingtonu, američki sekretar odbrane Džim Matis ubrzo potom podneo je ostavku. Pojavila su se predviđanja o predstojećem vakuumu vlasti u Manbidžu. Nekoliko američkih visokih zvaničnika smatraju da pre potpunog povlačenja treba obaviti nekoliko zadataka: ublažiti iranski uticaj i zaštititi sirijske Kurde od turskih napada.
Međutim, sirijski režim i sirijski arapski pobunjenici počeli su da pokazuju određene pretenzije prema teritorijama na severu Sirije, svako uz podršku odgovarajuće strane sile. S druge strane, Kurdi razmišljaju o novim partnerima koji bi u budućnosti mogli da zamene SAD, njihovog dugogodišnjeg saveznika u borbi protiv Islamske države.
ISIS je izgubio veći deo teritorija u Siriji i kontroliše samo deo nekadašnjeg područja pod njihovom kontrolom. Međutim, najuporniji među njima i rukovodstvo drže ključne oblasti na istoku Sirije.
Trampova deklaracija o povlačenju stigla je u najgorem mogućem trenutku za tu završnicu. Ona je čak možda dala nadu Islamskoj državi da će se za samo dva-tri meseca povući zastrašujuća američka avijacija, koja im je nanela velike gubitke.
Istina je da Islamska država verovatno nikada ne bi bila potpuno pobeđena, jer ih gubitak teritorija ne bi sprečio da se vrate svojim korenima kada su bili pobunjenička sila razbacana širom Sirije i Iraka, koja uživa podršku tamošnjeg sunitskog stanovništva. A ako Islamska država zaista stoji iza napada u sredu, verovatno će trajno ostati pretnja.
Postavlja se pitanje da li će pogibija velikog broja civila, kao i pripadnika američkih elitnih trupa, prisiliti Trampa da obavi posao u Siriji do kraja, ili ga podstaći da još brže povuče vojsku.