Vesti
Društvo i ekonomija
Rektorka BU odgovorila Šarčeviću i stala uz "prozvane" profesore
05.02.2019. 20:00
Izvor: Blic
Rektorka BU odgovorila Šarčeviću i stala uz "prozvane" profesore
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović navodi da je Ustavom svim građanima, pa samim tim i članovima akademske zajednice, garantovana sloboda mišljenja i izražavanja, te da i Kodeks Univerziteta podržava i podstiče slobodu mišljenja i izražavanja članova univerzitetske zajednice.
U saopštenju koje je upućeno povodom, kako je navela, nedavnog komentara ministra obrazovanja Mladena Šarčevića o učešću akademske zajednice u subotnjim protestima, ona navodi da Ustavom zajamčena prava na slobodu mišljenja, izražavanja, mirnog okupljanja, kao i upućivanja peticija, "pripadaju i članovima akademske zajednice, uz obavezu da unutar univerziteta deluju politički neutralno".
Popović navodi i da i Zakon o visokom obrazovanju definiše principe na kojima se zasniva delatnost visokog obrazovanja, među kojima su otvorenost prema javnosti i građanima, uvažavanje humanističkih i demokratskih vrednosti nacionalne i evropske tradicije, i poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda.
Ministar Šarčević je nedavno, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, komentarišući podršku jednog dela akademske zajednice građanskim protestima, rekao da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, ali i da mu ta podršška ne smeta, kao i da "tu nema ozbiljnih imena".
On je istovremeno ocenio da "ako neko pažžljivo pročita sve zakone o obrazovanju, možže da kažže da u obrazovnim ustanovama nema bavljenja politikom".