Vesti
Sport
OD SVINJCA DO VRHA SVETA! Trenirao je u šupi udarajući džak napravljen od šatorskog krila! Bio je član ANTITERORISTIČKE JEDINICE, a idol mu je bio Žan Klod Van Dam!
12.02.2019. 20:00
Izvor: Kurir
OD SVINJCA DO VRHA SVETA! Trenirao je u šupi udarajući džak napravljen od šatorskog krila! Bio je član ANTITERORISTIČKE JEDINICE, a idol mu je bio Žan Klod Van Dam!
44-godišnji hrvatski borac, Mirko Filipović poznatiji kao Kro Kop, u noći između subote i nedelje odmeriće snage sa Rojom Nelsonom, Amerikancem koji ga je savladao 2011. godine u UFC borbi.
Iako je rekao da se oseća bolje nego ikad i da je bolji borac sada nego pre osam godina, Mirko je ipak svestan da se biliži kraj karijere. Čak 23 godine popularni Kro Kop je u ringu, a ovo će po svemu sudeći biti njegova poslenja sezona.
Sve je počelo u maloj šupi koju je jedna pregrada delila od svinjca. Imao je samo 10 godina, kada mu je otac napravio prve tegove za trening.
"Bio sam živahan dečak. Prve tegove mi je tata napravio od šina, sa 12 godina sam već radio zgibove i druge vežbe sa svojom težinom. Sve to u garaži u kojoj je bio i svinjac, jer je u sredini bio zid koji odvaja svinje od mesta gde je bila garaža. Dešavalo se da bude unutra i nanosa snega, jer je deo gde sam trenirao bio otvoren", otkrio je za "Večernji list" hrvatski borac dodavši:
"Tata bi me zvao uveče u 11 da me upozori da je dosta udaranja u vreću i podizanja tegova. Nije tada bilo pravih vreća pa mi je on napravio od šatorskog krila. Toliko sam udarao po njoj da smo morali stalno da je nosimo u Vinkovce da je poprave".
Bio je zaluđen Van Damom
Film "Krvavi sport" koji je bio hit krajem 80-ih, u kom Van Dam osvaja turnir protiv neporaženog šampiona Čong Lija, kog je glumio Bolo Jang.
"Kad sam prvi put pogledao film, dobio sam snažnu volju da počnem da treniram neki borilački sport. Imao sam 16 godina kada sam otišao u tekvondo klub u Vinkovce".
Čak se i povređivao dok je pokušavao da reprizira kultnu scenu iz omiljenog filma, kada Van Dam radi čuvenu špagu.
"Radio sam je na silu pa sam povredio prepone. Morao sam da mirujem pola godine. Sad mogu da je uradim kad god hoću".
Antiteroristička jedinica
Kada je završio gimnaziju otišao je u Zagreb i upisao policijsku akademiju. Trenirao je razne borilačke sportove, boks, karate... Nakon akademije postao je član antiterorističke jedinice.
Nije se dugo zadržao u policiji, 2000. godine napušta MUP i prelazi u profesionalne borilačke vode.
Mirko Filipović se borio u nekoliko disciplina kao što je Pride FC, K1, UFC, Dream FC i MMA.
Filipović je jedan od najboljih teškaša u istoriji kik-boksa. Ima preko 20 pobeda u kik-boksu. Pobednik je Grand Prija iz 2006. godine i K1 Svetskog Grand prija iz 2012.