Vesti
Svet
"Gardijan": Tramp ne voli i želi da uništi EU
18.02.2019. 20:00
Izvor: Blic
"Gardijan": Tramp ne voli i želi da uništi EU
Američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija ne gaje samo antipatije prema Evropskoj uniji, oni žele i da je unište, ističe londonski Gardijan na početku svog članka o opasnosti koja EU preti od njenih dugogodišnjih saveznika, SAD.
List navodi tri ključna događaja kao tri epizode napada SAD na EU: Putovanje američkog ministra inostranih poslova Majka Pompea u Evropu prošle nedelje, bilo je epizoda tri ovog napada, kreiranog da iskoristi podele između istočnog i zapadnog bloka EU. Prva epizoda ove kampanje bila je govor Donalda Trampa u Varšavi 2017. koja je bila prožeta nacionalizmom, a druga Trampovo uvođenje carina 2018. i njegovo raskidanje ključnih međunarodnih sporazuma poput iranskog nuklearnog sporazuma i Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (s Rusijom) ove godine, piše Natali Nugered, kolumnistkinja Gardijana i dodaje: "Sve navedeno ima vrlo konkretan uticaj na Evropu, za razliku od Trampovih tvitova i uvreda koje upućuje saveznicima".
Evropa, međutim, pokušava da pruži otpor, nemačka kancelarka Angela Merkel, Trampova omiljena meta u EU, dobila je stajaće ovacije u subotu na godišnjoj konferenciji u Minhenu zbog svog govora o blagodatima multilateralizma, navodi se u tekstu koji danas objavljuje portal Index.hr.
Gardijan označava Džona Boltona, Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, kao jednog od kreatora anti-EU ideologije koja je posebno bila vidljiva tokom Pompeove turneje Budimpešta-Bratislava-Varšava, gde je opet šikanirana "stara", a favorizovana "nova" Evropa.
Autorka teksta upućuje na Boltonov članak od pre skoro 20 godina "Trebamo li shvatati globalnu vladavinu ozbiljno?", za koji pomaže za bolje tumačenje američke strategiju danas, odnosno, on je po njoj vodič kroz planove Trampove administracije za uništenje EU.
EU je, prema Boltonu, "vodeći izvor suštinskih globalističkih politika", ali i pretnja američkim interesima.
Bolton u ovom članku dodaje kako je EU "obojena očiglednim antiamerikanizmom", a 18 godina kasnije, Tramp je nazvao EU "neprijateljem" Amerike, smeštajući je u istu kategoriju s Kinom i Rusijom.
Upravo je Tramp, navodi Natali Nugered učinio više da potstakne antiamerikanizam u Evropi od bilo kojeg drugog američkog lidera, konvencionalna objašnjenja Trampovog antagonizma prema EU kao trgovinskom bloku, radi jačanja američkog izvoza, i njegove lične antipatije prema Merkelovoj, ne pružaju celu sliku jer se radi o široj ideološkoj bitci oko vrste globalne vladavine koju ćemo imati, zaključuje autorka.
Natali Nugered navodi i dve bitne stvari koje je uradio Pompeo: Prvo, iskoristio je tridesetu godišnjicu sloma komunizma u istočnoj Evropi kako bi isticao američku bliskost zemljama koje su se izborile za slobodu od Sovjetskog Saveza uz istovremeno gledanje kroz prste desničarsko-populističkim vladama koje je EU opomenula zbog srozavanja njihove demokratije a kao drugo, on je kroz svoj izbor destinacija pojačao podele između zemalja koje su nekad bile iza komunističke "gvozdene zavese" i onih koje nisu, što je ona okarakterisala kao lukavo manipulisanje koje otežava sposobnost EU da se ujedini poslednjih godina.
Gardijan na kraju teksta podseća da se Evropa posle Drugog svetskog rata podigla na noge zahvaljujući američkoj vojnoj zaštiti i finansijskoj pomoći, a da se danas EU suočava s paralelnim političkim ofanzivama iz Vašingtona i Moskve, ne samo zbog toga što čini, već zbog toga što jeste i da što pre to Evropljani shvate, to bolje po njih, zaključuje britanski list.