Vesti
Svet
IRANSKI MINISTAR HIT U KINI Zarif stekao status slavne ličnosti nakon minhenske konferencije
19.02.2019. 20:00
Izvor: Blic
IRANSKI MINISTAR HIT U KINI Zarif stekao status slavne ličnosti nakon minhenske konferencije
Džavad Zarif, ministar spoljnih poslova Irana koji predvodi držžavnu delegaciju tokom posete Kini, u Pekingu je stekao status "slavne ličnosti" zbog strastvene odbrane iranskih nacionalnih interesa na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.
To je Zarifu otkrio kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, tokom razgovora dve delegacije vezanih za napore za očuvanje nuklearnog sporazuma svetskih sila s Iranom, potpisanog 2015. godine, nakon jednostranog prošlogodišnjeg povlačenja SAD iz tog sporazuma.
-Sinoć sam na televiziji gledao kako ste jasno i glasno branili prava Irana na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Mislim da su stotine miliona Kineza takođe pratili to što ste pričali i sada ste ovde slavna ličnost, kazao je Vang Zarifu.
AP navodi da mnogi Kinezi imaju utisak da SAD pokušavaju da osujete globalni proboj njihove države, zbog čega gaje simpatije prema Iranu i drugim zemljama, poput Venecuele, koje je Vašington identifikovao kao neprijateljske sile.
Rojters prenosi da je Vang rekao Zarifu i da Kina želi da produbi "strateško poverenje" s Iranom.
Agencija navodi da je ova izjava data nekoliko dana uoči posete Pekingu saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, što naglašava koliko je vlastima u Pekingu teško da balansiraju po pitanju Bliskog istoka, u čijim sukobima i diplomatskim naporima je uloga Kine do sada bila tradiocionalno mala.