Vesti
Politika
Štefan Lene: Promena granica Srbije i Kosova nije isključena
04.03.2019. 20:00
Izvor: Blic
Štefan Lene: Promena granica Srbije i Kosova nije isključena
Bivšši generalni direktor Sekretarijata za Zapadni Balkan u Savetu EU Štefan Lene smatra da je svako reššenje kosovskog pitanja koje će voditi promeni granica komplikovano i tešško, ali da ga ne bi u potpunosti isključio i da ne mora obavezno da ima negativne posledice.
Sve zavisi od okolnosti i datih garancija dve strane, rekao je u intervju za RSE dugogodiššnji austrijski diplomata, sada ekspert Carnegie Europe-a za Brisel i EU.
Lene kaže da je jasno da je dijalog Kosova i Srbije u stagnaciji već dugo i da je to veliko skretanje pažžnje sa reformi i kod jednih i kod drugih i prepreka da se kreću napred prema EU.
Prema njegovom mišljenju, rukovodstva u Beogradu i Prištini izgledaju spremno i misle da su na putu da pronađu reššenje ovog pitanja, sveobuhvatno reššenje, što je jedan od uslova i da Srbija krene napred prema EU.
- Precizne činjenice o mogućem sporazumu veoma je tešško proceniti. Lično mislim da je sve što vodi promeni granica sušštinski veoma komplikovano i tešško, ali ga ne bih isključio u potpunosti, jer zavisi od okolnosti i datih garancija, a zavisi i od posledica po susedne držžave u regionu - rekao je Lene.
Kako kaže, za to rešenje ne bi rekao da je njegovo požželjno reššenje, ali ga ne bi isključio u potpunosti.
Smatra da ono ne mora neophodno proizvesti negativne posledice i biti lošša stvar.
Upitan da prokomenatriše to što cela EU nema isto miššljenje o pitanju promene granica i razmene teritorija - visoka prestavnica Federica Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han su "za" dok se Berlin za sada protivi, on kaže:
- Prema onom ššto sam do sada čuo od Prišštine i Beograda nije izgledno da će biti govora o tome u sledećih nekoliko sedmica, ali, kao ššto sam rekao, promena granica je uvek problematična i tešška i razumljivo je da su neke držžave veoma skeptične po tom pitanju.
On kaže da su sa druge strane stvarni partneri u ovom dijalogu Prišština i Beograd i da misli da će međunarodna zajednica pratiti veoma pažžljivo na svaku odluku koju će proizvesti dijalog.
Smatra da su naročito na Kosovu miššljenja veoma podeljena.