Vesti
Politika
SRBIJA ZA SAD NIJE "LOŠ MOMAK" Dačić: Ne verujem da Amerika "igra dvostruku igru" oko Kosova, ali neke zemlje to čine
07.03.2019. 20:00
Izvor: Blic
SRBIJA ZA SAD NIJE "LOŠ MOMAK" Dačić: Ne verujem da Amerika "igra dvostruku igru" oko Kosova, ali neke zemlje to čine
Pojedine zemlje EU igraju dvostruku igru i ne žele da se postigne dogovor o Kosova i Metohije u kojem one nisu vodeći faktor, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je istovremeno pozdravio pojačanu angažovanost SAD u rešavanju kosovskog pitanja.
Dačić je, odgovarajući na pitanje šta očekuje od posete američkog podsekretara za političke poslove Dejvida Hejla Beogradu, i da li Vašington preuzima primat u pregovorima, rekao da angažovanost SAD ne može da zameni pregovarački proces, ali da može da pomogne njegovom odblokiranju, ako se ukinu takse Prištine.
- Mnogo delegacija je iz SAD već dolazilo, svi krenu u Prištinu pa svrate i kod nas. Što se nas tiče, ne moraju da dolaze u Beograd, neka reše sa Prištinom da se ukinu takse i mi idemo dalje - poručio je Dačić u Palati Srbija, nakon sednice Međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije.
On je primetio da se prustip SAD prema Srbiji promenio i da se na Srbiju više ne gleda kao na "lošeg momka", kao i da SAD ne mogu da shvate kako je moguće da Priština neće da ih posluša i ukine takse.
- I meni je to neverovatno, i pomalo sumnjivo, ali ne mislim da SAD igraju dvostruku igru. Ali, to čine neke evropske zemlje jer ne žele da se dogovor postigne brzo i na principima na kojima se do sada razgovaralo i u kojem oni nisu vodeći - rekao je ministar Dačić.
On kaže i da to što niko ne može da natera Prištinu da promeni odluku o taksama treba da navede one koje su ih podržavali da se zapitaju šta su stvorili.
Ministar je primetio da međunarodni zvaničnici u želji da "povuku uši" svima priznaju da je Priština kriva, ali zameraju Beogradu što nije dozvolio prijem Kosova u Interpol i što lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, tvrdeći da Srbija tako ometa dijalog.
- Svi koji dođu sa takvom temom, čuće odgovor: sve dok se ne vrati stanje u broju zemalja koje su priznavale Kosovo kao nezavisno pre Brisela, Srbija neće stati. Nismo se u Briselu dogovarali da Kosovo bude član međunarodnih organizcija, ali ako to bude deo razgovora, to je onda druga stvar - podvukao je Dačić.