Vesti
Politika
RAMPA IZ BRISELA Ukoliko ne ukine takse, Priština neće moći ni da predstavi svoju platformu za dijalog
08.03.2019. 20:00
Izvor: Blic
RAMPA IZ BRISELA Ukoliko ne ukine takse, Priština neće moći ni da predstavi svoju platformu za dijalog
Evropska unija, kao posrednik, ne komenariše individualne pozicije strana u dijalogu, rekla je danas portparolka EU Maja Kocijančić.
Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o platformi za dijalog koju je juče usvojio kosovski parlament, naglasivši da se samo kroz pregovore može doći do finalnog sporazuma.
Diplomatski izvori u Briselu, prenosi Tanjug, preciziraju da je ovaj prištinski dokument tek ”individualna pregovaračka pozicija” Kosova i da se samo na tome ”ne može bazirati kompromis”.
Istovremeno, Priština je upozorena da neće biti u mogućnosti ni da dođe u Brisel i predstavi svoju platformu, ukoliko najpre ne ukine takse na robu iz Srbije.
Kocijančić je na direktno pitanje Tanjuga kako vidi mogućnost nastavka dijaloga u Briselu nakon usvajanja prištinske platforme, koja praktično odbacije pregovore o svemu što su otvorena pitanja za Beograd i insistira samo na međusobnom priznanju, poručila da je za Srbiju, Kosovo i ceo region ”dijalog jedini put napred.”
Ona je u ime EU još jednom pozvala vlasti u Prištini da ”odmah suspenduju tarife na robu, kako bi došlo do brzog nastavka dijaloga”.
- ”Prvo tarife moraju biti ukinute. Drugo, kada su individualne pozicije u pitanju, to nikada ne komentarišemo. Na kraju, samo kroz pregovore finalni sporazum može biti postignut - poručila je Kocijančić.
Ona je ponovila da je EU tu da radi na normalizaciji odnosa, a da je pitanje eventualnog priznanja Kosova - pitanje za zemlje članice.
- ”Cilj je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoij normalizaciji odnosa koji bi doneo trajno rešenje za otvorena pitanja, održivo, primenjivo i realno rešenje, zasnovano na međusobnom pristanku, u skladu sa međunarodnim i EU pravom i prihvatljivo za zemlje članice - ponovila je Kocijančić.
Ona je izbegla da odgovori na pitanje da li je do realnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine moguće doći na osnovu neralanih pregovaračkih pozicija neke od strana.