Vesti
Svet
Tereza Mej traži dodatno vreme za Bregzit
02.04.2019. 20:00
Izvor: Blic
Tereza Mej traži dodatno vreme za Bregzit
Premijerka Velika Britanije Tereza Mej izjavila je danas da joj je potrebno dodatno vreme za Bregzit i zatažila pomoć od lidera Laburista Džeremija Korbina kako bi se prekinula blokada o tom procesu u parlamentu.
Mejova je navela da je Britaniji potrebno da se produži period za aktiviranje člana 50 Lisabonskog ugovora, koji se odnosi na povlačenje iz Unije, na što kraći mogući vremenski period, kako bi se izbegao izlazak zemlje iz bloka bez dogovora.
- Ova debata, ova podela ne može dugo da traje ... Ona nanosi štetu našoj politici. Ovo je odlučujući trenutak i zahteva jedinstvo da bi se ostvario nacionalni interes- rekla je Mejova, prenosi Bi-Bi-Si.
Ona je posle maratonskog sastanka Vlade zatražila "kratko" proširenje vremena za napuštanje Evropske unije. Prema njenim rečima, produženje bi trebalo da bude "što je moguće kraće" - pre 22. maja, tako da Velika Britanija ne mora da učestvuje na izborima za Evropski parlament.
Predsednica vlade dodala je da "danas preduzima akciju" kako bi okončala ćorsokak u koji je zapao Bregzit.
- Nudim da sednem sa liderom opozicije da pokušemo da se dogovorimo oko plana, kojeg bismo se oboje držali kako bismo osigurali da napustimo Evropsku uniju i da to uradimo uz dogovor - poručila je Mej.
Britanci moraju do 12. aprila da predlože plan, koji će prihvatiti Brisel ili će iz Unije otići bez dogovora.