Vesti
Svet
Amerika traži Asanžovo izručenje i optužuje ga za kovanje zavere
11.04.2019. 20:00
Izvor: Politika
Amerika traži Asanžovo izručenje i optužuje ga za kovanje zavere
Sjedinjene Američke Države zatražile su danas izručenje osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, saopštila je britanska policija, pošto su ga njeni pripadnici uhapsili u ambasadi Ekvadora u Londonu.
„Džulijan Asanž je danas po dolasku u centralnu policijsku stanicu u Londonu uhapšen i u ime vlasti SAD”, prenosi Rojters saopštenje policije.
Američki tužioci saopštili su danas da su protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža podigli optužnicu da je, zajedno sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening, kovao zaveru u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine.
Asanž, koji je danas uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, suočava se sa kaznom od najviše pet godina zatvora, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde, prenosi Tanjug.
Osnivač Vikiliksa optužuje se da je pomogao Mening da provali lozinku, uz pomoć koje je uspela da pristupi podacima u kompjuterima Pentagona, dodaje AP.
Asanžov advokat prethodno je rekao da njegov klijent planira da se bori protiv američkih optužbi.
Asanž je na putu ka Sudu u Vestminsteru, gde će se odlučivati o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama
On je uhapšen pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil.
Očekuje se podizanje novih optužnica protiv Asanža u SAD?
Američko Ministarstvo pravde očekuje da će biti podignute dodatne optužbe protiv osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, javlja Si-En-En pozivajući se na neimenovane izvore.
Međutim, kako navodi, nije poznato šta će te optužnice sadržati niti kada bi one mogle da budu podignute, prenosi Rojters.
Britanska agencija za sada nije uspela da potvrdi te navode, ali ističe da je zvaničnik iz Ministarstva pravde rekao da danas neće biti podignute nove optužnice.
Američki tužioci prethodno su saopštili da su protiv Asanža podigli optužnicu da je, zajedno sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening, kovao zaveru u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine.
Osnivač Vikiliksa, koji je danas uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, suočava se sa kaznom od najviše pet godina zatvora, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.
On se optužuje da je pomogao Mening da provali lozinku, uz pomoć koje je uspela da pristupi podacima u kompjuterima Pentgona, dodaje AP.
Asanžov advokat rekao je da njegov klijent planira da se bori protiv američkih optužbi.
Britanski sudija, zadužen za slučaj osnivača Vikiliksa Majkl Snou, naglasio je da SAD moraju Britaniji da upute zahtev za izručenje Džulijana Asanža do 12. juna.
Ašanž je danas proglašen krivim, pred sudom u Vestministru, zbog kršenja uslova za puštanje uz kauciju pre sedam godina, kada je naloženo njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.
Maksimalna zatvorska kazna koja može da se izrekne u tom sudu iznosi 12 meseci, napominje Rojters.
Sudija Snou izrekao je presudu brzo, a Asanž se prethodno izjasnio da nije kriv što se nije predao sudskim organima.
Sudija je rekao da će Asanž ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtev SAD za njegovo izručenje.
Asanžovi advokati odbranu zasnivaju na tome da on nije mogao da očekuje pravično suđenje u britanskim sudovima jer je, kako su ocenili, svrha Velike Britanije bila da „osigura njegovu isporuku” u Sjedinjene Države, prenosi Tanjug.

Rusija kritikuje način na koji je uhapšen Asanž
Rusija je danas kritikovala način na koji je londonska policija uhapsila osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u kojoj je proveo gotovo sedam godina po dobijanju azila.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da način na koji je Asanž tretiran daje „potpun utisak otvorenog i grubog zanemarivanja ljudskog dostojanstva uhapšenog”. Zaharova je kazala da se Rusija nada da će „sva prava Džulijana Asanža biti poštovana”.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije danas da se Rusija nada da će sva Asanžova prava biti poštovana posle hapšenja.
Londonska policija je danas uhapsila Asanža na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Ekvador je prethodno oduzeo azilantski status Asanžu, navodeći kao razlog njegova „kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola”, prenosi Beta.