Vesti
Svet
Hakeri prete osvetom britanskoj vladi: Oslobodite Asanža ili ćete platiti
12.04.2019. 20:00
Izvor: B92
Hakeri prete osvetom britanskoj vladi: Oslobodite Asanža ili ćete platiti
London -- Hakeri "Anonimusa" su zapretili osvetom britanskom establišmentu za hapšenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža.
"Oslobodite Asanža ili ćete platiti", navodi se u saopštenju objavljenom na portalu "Anonews", prenosi Sputnjik.
U saopštenju se navodi da je osnivač "Vikiliksa" svake godine od 2010. predlagan za Nobelovu nagradu za mir, dok su o njegovom slučaju pisali svi svetski mediji.
"Vole ga u celom svetu, posebno oni koji su dovoljno pametni da vide kroz propagandu koja opravdava spoljnu politiku SAD i njihovih saveznika", navodi se u saopštenju.
Osnivač "Vikiliksa" je 2010. godine u Švedskoj bio optužen za seksualne prestupe, koje je on negirao. Švedski sud je raspisao međunarodnu poternicu za njim, nakon čega je Asanž bio uhapšen u Londonu, ali je ubrzo bio pušten uz kauciju.
Slučaj protiv njega u Švedskoj zatvoren je 2017. godine, ali je nakon vesti o hapšenju Asanža švedsko tužilaštvo saopštilo da razmatra mogućnost obnavljanja istrage. Asanž i njegove pristalice su strahovali da će ga Švedska deportovati u SAD, gde bi mogao da bude osuđen na 35 godina zatvora ili na smrtnu kaznu zbog objavljivanja tajnih dokumenata Stejt departmenta SAD.
Osnivač "Vikiliksa" negira sve optužnice i tvrdi da su one politički motivisane.