Vesti
Svet
Medvedev se nada boljim odnosima s novim predsednikom Ukrajine
22.04.2019. 20:00
Izvor: Politika
Medvedev se nada boljim odnosima s novim predsednikom Ukrajine
Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je danas nadu da će Rusija poboljšati odnose sa Ukrajinom posle pobede Volodimira Zelenskog u drugom krugu predsedničkih izbora.
„Postoje šanse da se poboljša saradnja“, naveo je Medvedev na Fejsbuku. On je prvi ruski visoki zvaničnik koji je komentarisao pobedu Zelenskog, glumca koji će postati predsednik Ukrajine bez prethodnog političkog iskustva.
Medvedev je dodao da ipak „ne treba imati mnogo iluzija“ dodajući da će novi predsednik verovatno koristiti istu retoriku prema Rusiji koja se pominjala za vreme predizborne kampanje u Ukrajini.
Zelenski je rekao da želi da pokrene mirovni proces u rešavanju sukoba na istoku Ukrajine i dodao će njegov prvi zadatak biti da obezbedi oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika iz istočnih delova zemlje i iz Rusije.
Tokom predizborne kampanje, poraženi kandidat, odlazeći predsednik Petro Porošenko je govorio da Zelenski nema iskustva da se suoči sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Rusija i Ukrajina su u zategnutim odnosima od 2014. godine, posle odlaska u Rusiju tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča nakon uličnih protesta. Potom je Rusija pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, a na istoku Ukrajine su izbili sukobi izmedju proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga bezbednosti.