Vesti
Svet
Tačka na spekulacije: Džo Bajden ulazi u predsedničku trku
25.04.2019. 20:00
Izvor: B92
Tačka na spekulacije: Džo Bajden ulazi u predsedničku trku
Vašington -- Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden okončao spekulacije i formalno objavio da ulazi u trku za kandidata demokrata na predsedničkim izborima 2020.
"Ključne vrednosti ove nacije, naša pozicija u svetu, naša demokratija, sve što čini Ameriku... Amerika je u pitanju", poručio je Bajden u video-snimku u kojem je objavio kandidaturu.
Snimak se širi društvenim mrežama, prenosi RTS pisanje Hafington posta.
Odluka da se kandiduje označava treću predsedničku kampanju Džozefa Bajdena, nakon dva neuspešna pokušaja 1988. i 2008. godine da osvoji demokratsku nominaciju, a ovom informacijom je konačno označen kraj spekulacijama o njegovim namerama da poslednji put pokuša da uđe u Belu kuću.
Bajden je rekao da će se kandidovati kao ''demokrata Obama-Bajden" koji je pragmatičan i progresivan. On želi da bude spona između belih glasača radničke klase i mladih, raznovrsnijih glasača koji su podržali Obamu.
Ako pobedi, Džo Bajden (76) će postati najstariji predsednik u istoriji SAD. Kako se navodi, bivšeg potpredsednika SAD najviše podržavaju manjine i starije odrasle osobe.
Bajden je bio 36 godina u američkom Senatu predstavljajući Delaver, a osam godina bio je potpredsednik predsednika Baraka Obame. Kao član Spoljnopolitičkog odbora Senata, on je podržavao vojnu intervenciju u Bosni i Hercegovini i snažno je lobirao za interese kosovskih Albanaca. Bio je, međutim, protivnik američke invazije na Irak.