Vesti
Politika
Neko mora da donosi ovozemaljske odluke
13.05.2019. 20:00
Izvor: Politika
Neko mora da donosi ovozemaljske odluke
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, nakon razgovora sa vladikama o Kosovu i Metohiji, na sednici Sabora SPC, da je njegovo da nastavi da se bori, da izvuče maksimum od svega što može da dobije za srpski narod, uz čuvanje mira i stabilnosti, ali bez pristajanja na ucene i davanja onog što nije naše pravo, niti smemo da damo.
Vučić je preneo da je tokom sastanka koji je trajao dva i po sata, izneo veliku brigu za naš narod na KiM, govorio otvoreno i iskreno o svemu što tišti naš narod, odgovarao na pitanja, primedbe.
„Čini mi se da smo se dobro razumeli, da je važno da razumemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da verujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo”, objasnio je on, prenosi Tanjug.
Ukazao je da je posle otvorene diskusije sa pojedinim episkopima uspeo da ostvari racionalan i normalan odnos.
„Govorio sam otvoreno, iskreno, upozoravajući na, a i neke vladike su to dobro primetile, da nekada nismo bili u punom saglasju sa realnošću i da nas je to skupo koštalo. Ne bih da nam se slične stvari događaju, kao u ne tako dalekoj prošlosti”, rekao je on i izrazio uverenje u plodotvornost sastanka.
Podvukao je da, za razliku od nekih, smatra da je crkva važan društveni činilac koji ima pravo na svoje stavove, a koji ne moraju da budu isti kao država.
Crkva je, podsetio je, pomagala na svim teritorijama posebno gde je srpski narod bio ugrožen, posebno na KiM.
„Pred nama je težak period. Izneo sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh odlično razumeo, kao što sam ja razumem njegovu brigu i muke, da neko mora da donosi ne tako lake ovozemaljske odluke. Neko od vladika je rekao - 'šta god da uradiš bićeš uvek nekome kriv'. Ja sam to odlično razumeo”, preneo je Vučić.
Naveo je da je obavestio Sabor o svim razgovorima i pregovorima, kao što je crkva njega obavestila o svim svojim brigama i različitim stavovima.
„Hvala svetosti, koji je pokazao ogromnu odgovornost za razvoj i napredak srpskog društva. Hvala i Miloradu Dodiku koji je dobro razumeo, a nije morao, jer je mogao lako da skuplja samo političke poene na Saboru. Bio je veoma korektan i iskren, dobro je razumeo državnu poziciju Srbije”, ukazao je on.
Vučić je najavio da će nastaviti da radi u najboljem interesu naroda na KiM i države.
Izrazio je uverenje da ćemo moći u budućnosti da se radujemo novim ekonomskim uspesima, otvaranjima fabrika, da to bude više tema, a ne ova strateška pitanja.