Vesti
Svet
Kina objavila da podiže carine na američku robu, indeksi na Vol stritu potonuli
13.05.2019. 20:00
Izvor: Beta
Kina objavila da podiže carine na američku robu, indeksi na Vol stritu potonuli
Kina je danas objavila da podiže carine na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, kao odgovor na odluku SAD da povećaju takse na uvoz kineske robe.
Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da će 1. juna stupiti na snagu carine u rasponu od pet do 25 odsto na stotine američkih proizvoda, među kojima su baterije, spanać i kafa.
Potez Pekinga usledio je pošto je u petak američki predsednik Donald Tramp sa 10 na 25 odsto povećao carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, u okviru spora oko tehnoloških ambicija Kine i njenog trgovinskog suficita.
Nove carine će najverovatnije naškoditi izvoznicima na obe strane, kao i evropskim i azijskim kompanijama koje trguju između SAD i Kine ili snabdevaju svoje proizvođače komponentama i sirovim materijalima.
Posle današnje kineske odluke, odnosno eskalacije trgovinskog rata SAD i Kine, indeksi na Vol stritu su potonuli, čime je nastavljen njihov prošlonedeljni pad.
Posle manje od dva sata trgovanja u Njujorku, Dau Džons je u minusu 2,3 odsto, Standard end Pur 500 u crvenom je 2,2 odsto, a Nasdak 3,2 odsto.
Oko sat vremena pre nego što je Peking objavio uzvratne mere, Tramp je na Tviteru upozorio kineskog predsednika Si Đinpinga da će Kina "biti veoma teško povređena" ako ne prihvati trgovinski sporazum. Najnovija runda trgovinskih pregovora SAD i Kine završena je u petak u Vašingtonu bez dogovora.
"Kina će biti veoma teško povređena ako ne sklopite (trgovinski) sporazum jer će kompanije biti primorane da napuste Kinu i odu u druge zemlje", naveo je Tramp.