Vesti
Svet
OGLASIO SE MALER
29.05.2019. 20:00
Izvor: Blic
OGLASIO SE MALER
OGLASIO SE MALER Specijalni tužilac o mešanju Rusije u američke izbore: Optuživanje Trampa nije bila opcija
Specijalni tužilac Robert Maler u svojem prvom komentaru nakon završetka istrage o ruskom mešanju u američke izbore rekao je u sredu da "podizanje optužnice protiv Trampa nije bila opcija", pojašnjavajući to svojom interpretacijom američkog ustava prema kojem predsednika dok obavlja dužnost nije moguće krivično goniti.
Maler je naglasio da to nipošto ne znači da je njegovom istragom utvrđeno da Donald Tramp nije počinio nikakvo kazneno delo.

- Da smo bili uvreni da ga nije počinio, to bismo i napisali u našem izveštaju, ali mi nismo nedvosmisleno utvrdili da predsednik nije počinio kazneno delo - izjavio je Maler na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je objavio da podnosi ostavku te da se povlači iz Ministarstva pravosuđa.
Maler je ponovio da nije bilo dosluha između Trampovog izbornog štaba i Rusije, ali da predsednik nije u potpunosti oslobođen odgovornosti od ometanja pravde.

Trampa je Malerov istup doživio pozitivno pa je na Tviteru napisao: "Slučaj zaključen! Hvala".

Dodao je da se ništa nije promenilo u odnosu na izveštaj.

- Nije bilo dovoljno dokaza i prema tome, u našoj zemlji, osoba je u tom slučaju nevina - zaključio je Tramp.

U istrazi koja je počela još 2017. godine, a koje se Tramp i te kako bojao (insajderi kažu da je uzviknuo i ''s*eban sam, ovo je kraj mog mandata") ukupno je optuženo 35 osoba za niz kaznenih dela, uključujući nekoliko njih iz Trampove kampanje i administracije.

Dok je Tramp slavio na Tviteru, demokratski senator i kandidat u utrci za demokratsku nominaciju za predsednika SAD, Kori Buker, pozvao je na opoziv predsednika. Naime, on je iz Malerove izjave zaključio da "Kongres ima moralnu i pravnu obavezu da odmah započne s postupkom opoziva predsednika".