Vesti
Svet
VELIKA POBEDA MERKEL U TRENUTKU KADA SU JE SVI OTPISALI
03.07.2019. 20:00
Izvor: Blic
VELIKA POBEDA MERKEL U TRENUTKU KADA SU JE SVI OTPISALI
Ursula fon der Lajen, partijska drugarica Angele Merkel, trebalo bi da postane prva žena na čelu Evropske komisije u istoriji. Samit je bio korak od fijaska i to mnogo govori o stanju EU, piše Barbara Vezel u autorskom tekstu za "Dojče vele".
Ovo je bila neočekivana pobeda za Angelu Merkel. Pola veka Nemačka nije imala svog čoveka na vrhu Evropske komisije (EK), Ursula fon der Lajen bi trebalo da postane prva žena na ovoj funkciji pa još je i iz Hrišćansko-demokratske unije kao i Merkel.
Da je kancelarka sama nametala ovakvo rešenje – verovatno ga ne bi bilo. Ali rešenje se rodilo iz nevolje nakon što su propale sve druge mogućnosti i šefovi država i vlada EU osetili su olakšanje što su konačno našli osobu koju svi mogu da podnesu. Upravo je francuski predsednik Emanuel Makron priskočio kancelarki Merkel zalažući se za Fon der Lajen, piše "Dojče vele".
Fijasko je pak doživeo Evropski parlament i princip „nosilaca liste“ za evropske izbore. Jer na kraju u fotelju nije došao nijedan od kandidata koji su zbilja trčali izbornu trku.