Vesti
Politika
Vučić danas dočekuje predsednika Belorusije, sutra sastanak u četiri oka
02.12.2019. 20:00
Izvor: Blic
Vučić danas dočekuje predsednika Belorusije, sutra sastanak u četiri oka
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stiže danas u dvodnevnu posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Lukašenko položiće danas vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Drugog dana posete, predviđen je razgovor Vučića i Lukašenka u četiri oka, a potom plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Potom će uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega će se Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizovaće sutra poslovni Forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Trgovinska saradnja dve zemlje

Srbija je, prema poslednjim dostupnim podacima, za devet meseci ove godine u Belorusiju izvezla robe i usluga u vrednosti od 41,4 miliona dolara, što je povećanje od 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.


Sa druge strane, beleži se pad uvoza iz Belorusije za skoro pet miliona dolara, odnosno za 9,3 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije 2018. godine dostigla je 143,2 miliona dolara, a izvoz je iznosio 51,7 miliona dolara, što je 22,5 odsto više nego 2017. godine kada je iznosio 42,2 miliona američkih dolara.

Prema vrednosti izvoza Belorusija je 34. partner Srbije, dok je po vrednosti uvoza na 37 mestu.