Vesti
Politika
Dačić: Sa Grčkom dobri politički odnosi, treba unaprediti ekonomske
10.12.2019. 12:00
Izvor: Blic
Dačić: Sa Grčkom dobri politički odnosi, treba unaprediti ekonomske
Srbija i Grčka potpisaće danas Deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija takve deklaracije ima još samo sa Rusijom, Kinom, Italijom i Francuskom.
- Deklaracija je trebalo da bude potpisana odavno. Taj dokument podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, medjusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za svaku od naših zemalja i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču naših bratskih i strateških odnosa - rekao je Dačić za RTS.
On je naglasio da Srbija ima sa Grčkom izuzetno dobre političke odnose, a da ekonomski odnosi treba da budu unapređeni.
Za Srbiju je, kako je rekao, ključno to što Grčka ne priznaje Kosovo i što se svrstala među pet zemalja EU koje to nisu učinile.Podseća da je bilo pritisaka na Atinu, da je otvorena ekonomska kancelarija Kosova, ali da su i premijer i predsednik Grčke potvrdili da neće menjati stav oko južne srpske pokrajine.
- Mi ćemo uvesti i dodatnu trilateralu sa Kiprom što će dodatno osnažiti naše stavove, jer Kipar tradicionalno ima čvrste stavove protiv tako jednostranih akata vezano za teritorijalni integritet zemlje - naglasio je Dačić.
Podseća da je važna i snažna podrška Grčke na putu Srbije ka EU.
Jedna od tema tokom posete delegacije iz Srbije Grčkoj biće i migrantska kriza, a Dačić kaže da je to problem EU koji se preliva i na "naša pleća".
- EU nema jedinstven prilaz svemu tome i onda su zemlje na ruti u najvećoj opasnosti. Ne postoji ni međusobna solidarnost zemalja, ne postoji zajednička politika kako se odnositi prema tome. Tako da to jeste veliki problem - naglasio je on.