Vesti
Politika
EMBARGO SAD ZA FIRME POVEZANE S TEŠIĆEM Zbog trgovine oružjem na crnoj listi 46 IMENA IZ SRBIJE I JOŠ TRI ZEMLJE
12.12.2019. 12:00
Izvor: Blic
EMBARGO SAD ZA FIRME POVEZANE S TEŠIĆEM Zbog trgovine oružjem na crnoj listi 46 IMENA IZ SRBIJE I JOŠ TRI ZEMLJE
Ministarstvo finansija SAD uvelo je zbog korupcije embargo nekolicini srpskih firmi koje se bave trgovinom oružjem! Radi se o najmanje devet državljana naše zemlje i sedam srpskih kompanija (kompletan spisak na sajtu Kancelarije za kontrolu inostranih sredstava SAD - OFAC) koje se dovode u vezu sa Slobodanom Tešićem, jednim od najvećih trgovaca oružjem u regionu, koji je na crnoj listi SAD još od 2017. godine.
Ovu meru SAD su uvele 9. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, a na crnoj listi našlo se 17 pojedinaca i 29 pravnih lica iz Srbije, Letonije, Venecuele i sa Kipra. Sankcijama su blokirana sva sredstva i imovina povezana sa navedenim licima, koja se nalaze u SAD.
Kako se ističe u saopštenju američkog ministarstva finansija pod nazivom "Kaznene sankcije za korupciju i mreže materijalne podrške", Tešić je decembra 2017. bio "jedan od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu i gotovo pola decenije se nalazio na listi UN za zabranu putovanja, zbog kršenja sankcija koje su UN uvele za izvoz oružja u Liberiju". Odeljenje Kancelarije za kontrolu stranih sredstava ministarstva finansija (OFAC) u SAD utvrdilo je da je Tešić "da bi osigurao ugovore o oružju sa različitim državama, direktno ili indirektno obezbeđivao mito i finansijsku podršku".MITO ZA UGOVORE
- Tešić je vodio potencijalne klijente na luksuzne odmore, plaćao njihovoj deci obrazovanje u školama i na univerzitetima na Zapadu, te zaključivao ugovore koristeći mito - ističe se u saopštenju.
U tekstu se navodi da su četiri kompanije trenutno u vlasništvu Tešića ili pod njegovom kontrolom: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo "Partizan Tech" d.o.o. Beograd - Savski venac ("Partizan Tech"), "Technoglobal Systems" d.o.o. Beograd ("Technoglobal"), "Charso Limited", i "Grawit Limited".Pored toga, kako piše, "Tešić je nastavio da se angažuje u trgovini oružjem i da deluje kao tihi partner u kompanijama koje indirektno poseduje i kontroliše", tako što "kontroliše mnoge, ako ne i sve dnevne aktivnosti firmi... A potom se oslanja na saradnike od poverenja, koji potpisuju ugovore i čija imena se nalaze na svim javnim dokumentima". U saopštenju se zatim navode imena devetoro ljudi koji su delovali, ili su se pretvarali da deluju, direktno ili indirektno u Tešićevo ime. Takođe, navode se imena i sedam firmi u vlasništvu ovih ljudi.
BROJNI SARADNICI
Prvi je naveden Goran Andrić, kao jedan od najbližih Tešićevih saradnika, koji ga je, kako piše, predstavljao u raznim međunarodnim prodajama, uključujući i vođenje pregovora dok je Tešić bio na listi zabrane putovanja UN. "Radeći za Tešića, Andrić je bio uključen u omogućavanju prodaje oružja, između ostalog, kada je potpisao ugovor u ime označene kompanije "Partizan Tech". OFAC je označio i "Velcom Trade" d.o.o. Beograd, čije je sedište u Srbiji, kao Andrićevo vlasništvo ili firmu pod njegovom kontrolom, ili onu u čije ime deluje, ili se direktno ili indirektno pretvara da deluje".
Istaknut je i Nebojša Šarenac, kao generalni direktor kompanija "Technoglobal" i "Partizan Tech". "Šarenac je Tešićev nećak, i jedan od njegovih najbližih saradnika. ‘Melvale Corporation‘ d.o.o. Beograd (‘Melvale‘) sa sedištem u Srbiji je takođe označena kao vlasništvo ili pod kontrolom Šarenca, ili je on radio ili se direkno ili indirektno predstavljao da radi za kompaniju. Šarenac je i vlasnik i predstavnik ‘Melvale‘".Zoran Petrović je generalni direktor i glavni čovek u "Partizan Techu", kompaniji označenoj decembra 2017. Petrović je u Tešićevo ime pregovarao sa stranim entitetima, navodi američko ministarstvo.
Nikola Brkić je glavni čovek i pravni zastupnik "Partizan Techa".
Milan Subotić je vlasnik, generalni direktor i predstavnik firme "Vectura Trans" d.o.o. ("Vectura Trans") sa sedištem u Srbiji, koja je istovremeno označena kao Tešićevo vlasništvo ili pod njegovom kontrolom, ili koja direktno ili indirektno radi ili se pretvara da radi za Tešića. Tešić je "Vectura Trans" koristio za primanje odobrenih dozvola za izvoz, za kompletiranje ugovora o oružju i da zatvori ugovore o oružju sa stranim vladama. Subotić je takođe na spisku kao kontakt za izvozne dozvole za "Partizan Tech".Želimir Petrović je vlasnik, generalni direktor i predstavnik firme "Araneks" d.o.o. ("Araneks") iz Srbije, kompanije koja je istovremeno sada označena kao Tešićevo vlasništvo ili pod njegovom kontrolom, ili koja je direktno ili indirektno radila ili se pravila da radi u Tešićevo ime. Tešić je koristio "Araneks" za zaključivanje ugovora o oružju sa stranim vladama u Africi i poslovima sa drugim starnim vladama, navodi se.
Pominje se i Sreten Cvjetković kao vlasnik 50 odsto firme "Falcon Strategic" i njen predstavnik, kao i Ljubo Maričić, direktor "Technoglobala" i bivši predstavnik "Partizan Armsa".
POLITIČKA DISTANCA
Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe za "Blic" da su mere SAD-a upozorenje da vrlo budno prate sve u vezi sa Slobodanom Tešićem.
- Zato su i dali imena njegovih saradnika sa svim detaljima. Na taj način žele da osnaže borbu protiv Tešića, odnosno očekuju da vlasti u Srbiji naprave političku distancu prema Tešiću. S tim što ovo ne treba shvatiti kao atak na srpsku proizvodnju i izvoz naoružanja. SAD imaju još od 2007. pozitivan stav prema srpskom izvozu naoružanja jer su se tako oružjem snabdevale i američke firme i saveznici SAD-a. Ovde je reč, pre svega, o Tešiću - naglašava Radić.Slobodan Tešić se godinama pominje kao ilegalni trgovac oružjem, a SAD su u više navrata tražile od Srbije istragu o njegovim poslovnim vezama koje vode do Libije i Iraka. Do toga, međutim, nikada nije došlo. Na crnoj listi SAD našao se i pre dve godine kada je označen "kao jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu". Računi svih firmi koji se u SAD vode na Tešića od tada su u blokadi i njemu je zabranjeno poslovanje sa američkim državljanima. Tešić je svojevremeno bio veoma blizak sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a pominjalo se da ima i diplomatski pasoš.