Vesti
Politika
Dogovorili smo formiranje jedinstvenog tržišta rada
20.12.2019. 20:00
Izvor: Blic
Dogovorili smo formiranje jedinstvenog tržišta rada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Tirani dogovorena veća integracija organa za vanredne situacije i formiranje jedinstvenog tržišta rada sa Severnom Makednijom i Albanijom.
Vućić je posle trojnog sastanka sa Zoranom Zaevim i Edijem Ramom rekao da su postignuti konkretni dogovori o "malom Šengenu" i da će sve biti završeno krajem januara na "istorijskom susretu" u Beogradu.
- Dogovorili smo veću integraciju naših organa za vanredne situacije, zajendičko delovanje vatrogasnih i policijskih jedinica u slučaju požara, poplava, zemljotresa i slično. Imaćemo jedinstvenu datoteku službi bezbednosti, da istog trenutka možemo da reagujemo i pomognemo. To može da bude od izuzetnog značaja, što se videlo prilikom zemljotresa u Albaniji - rekao je Vučić na konferenciji za medije.Najavio je da će do kraja godine biti konrketizovano i to da se samo sa ličnom kartom može putovati u sve tri zemlje.
Kada neko kroči na beogradski aerodrom niko ga više neće zaustavljati u Skoplju ili Tirani i obratno, kaže predsednik.
- Kreiran je i softever o jedinstvenom tržištu rada. Ako Albanac ili Makedonac pređe u Srbiju, dovoljno je da koristi svoj telefon ili kompjuter i da se prijavi da želi da radi. Dakle, ako Albanac pređe u Srbiju i poželi da radi, mi ćemo već imati njegove podatke, jer smo umreženi. Tako će biti i u obrnutom slučaju. U roku od pet dana on će dobiti evidencioni broj i može da radi na teritoriji naše zemlje sve što želi i obrnuto.
Jedinstveno tržište rada je revolucija i fantastična vest, ocenio je predsednik Srbije.
- Tržište radne snage od 12 miliona ljudi, to je srašna vest za investitore i doneće velike promene. To će značiti dramatičan priliv investicija, jer je važno strancima da imaju sigurnost na teritoriji - istakao je Vučić.Kaže, takođe, da će na graničnom prelazu Tabanovci biti povećan broj prilaznih traka i carinskih vaga, a da je od 1. decembra uspostavljena fito sanitarna inspekcija.
- Pokušaćemo dodatno da se približimo u carinama - najavio je predsednik i rekao da je cilj da carine rade 24 sata dnevno.
Kako kaže na sastanku je bilo reči i o ovlašćenim ekonomskim operaterima koji ne moraju da pregledaju kamione sa robom na samom prelazu već mogu i pre ili posle prelaza.
Takođe, Vučić je najavio razgovore i oko zelene energije, što neće biti laka tema zbog fidin tarifa.
Vučić se nalazi u dvodnevnoj poseti Tirani gde učestvuje na sastanku lidera Zapadnog Balkana o "malom Šengenu".
Inicijativu za uklanjanje prepreka za protok roba, usluga, ljudi i kapitala pokrenuo je predsednik Vučić, koji je pre dva meseca u Novom Sadu na toj inicijativi okupio premijere Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Ramu.