Vesti
Politika
Šta bi i kome doprinelo smanjenje cenzusa?
13.01.2020. 12:00
Izvor: B92
Šta bi i kome doprinelo smanjenje cenzusa?
Beograd -- Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da bi smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto doprinelo tome da se stranke uozbilje. Prema njegovim rečima, svaka stranka bi tako vodila računa o kandidatima koje će predložiti.
On je za RTS rekao da je vladajuća koalicija pokazala da joj je stalo da dođe do vraćanja poverenja u izborni proces jer je to Srbiji preko potrebno. Kako je ocenio, očekivao je da tema smanjenja cenzusa bude jedna od glavnih tema tokom dijaloga vlasti i opozicije. "Sigurno da ovo jeste bazična tema da ne bi svake godine, svakog izbornog ciklusa razgovarali o tome da li je izborni zakon dobar ili loš, da li odgovara vlasti ili opoziciji", rekao je Ljajić.
Prema njegovim rečima, on je još 2013. godine predložio model izbornog zakona koji je predvidjao stepenasti izborni cenzus - tri odsto cenzus za samostalni nastup na izborima, pet odsto za dvočlane koalicije i sedam odsto za višečlane koalicije.
"To bi doprinelo ukrupnjavanju političke scene i na kraju krajeva to bi verujemo doprinelo uozbiljavanju da svaka stranka vodi računa o kandidatima koje će predložiti", rekao je Ljajić.
Upitan da li veruje da bi smanjenje cenzusa moglo da opredeli više manjih političkih stranaka da izadje na izbore, Ljajić kaže da ne zna da li bi ih opredelilo, ali bi im sigurno odgovaralo.
"Manjim strankama odgovara manji izborni cenzus, većim strankama odgovara da taj cenzus bude što je moguće veći", dodao je Ljajić.
Kada je reč o tome da li bi manji cenzus mogao da opredeli neke manje stranke koje su najavile bojkot izbora da ipak izadju, Ljajić kaže da će za neke manje stranke to sigurno biti motiv da izađu.
"Ako već učestvuju na izborima, naravno da učestvuju da bi ušli u parlament. Za mnoge od stranaka pet odsto je nedostižan cenzus, a tri odsto je svakako lakše. Da li će to biti motiv za većinu stranaka da izadju, ja to u ovom trenutku zaista ne mogu da govorim u njihovo ime", rekao je Ljajić i dodao da je možda kasno za postizanje konsezusa, ali da formalo pravno procedura može da se završi i da se zakon donese.
On je dodao i da je vladajuća koalicija pokazala spremnost čim je pristala na tu vrstu dijaloga i uz međunarodno posredovanje i istakao da konačno moramo da dodjemo do izbornih pravila i zakona koji će garantovati slobodno izjašnjavanje i prihvatanje izbornih rezultata.
Govoreći o inicijativama za ukidanje rada nedeljom u trgovinama, Ljajić je rekao da postoji dosta razloga "za" i isto toliko, ako ne i više, razloga "protiv". "Mi sa ovim hoćemo da otvorimo jednu debatu, jedan dijalog izmedju svih zainteresovanih strana. Jako je pogrešno ukoliko čitavu stvar svedemo na to 'za' i 'protiv' ukidanja rada nedenjom. Da je tako jednostavno, pa i u EU bi to rešili, a nažalost još to nije rešeno", istakao je Ljajić.